Kancelarija za KiM: Skrnavljenje groblja u Žakovu najstrašniji zločin mržnje

“Najoštrije osuđujemo još jedan napad na srpska groblja u našoj južnoj pokrajini, koji su, na našu veliku žalost, a na sramotu onih pod čijom se privremenom upravom tako nešto događa, postali toliko učestala pojava, da gotovo i da nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti vandala.” navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Skrnavljenje groblja u Žakovu kod Istoka, u kojem je pre ratnih sukoba živelo nekoliko destina srpskih porodica, predstavlja najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje, jer, osim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci.” dodaje se.

“Očito da je mržnja šovinista tolika da im smetaju i mrtvi Srbi i, uprkos tome što godinama poručujemo da je neophodno pokrenuti najširu političku i društvenu kampanju kako bi se šovinizam na Kosovu i Metohiji iskorenio, to nije učinjeno.” navodi se.

“Zahtevamo od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci bili identifikovani i kažnjeni.” stoji u saopštenju.

“U trenutku kada Beograd i Priština razgovaraju o normalizaciji prilika na terenu, napadi poput ovog u Žakovu bolno svedoče da je situacija na Kosovu i Metohiji daleko od normalne.” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments