• Početna>
  • Vesti>

Čadež u Izraelu: Kancelarija u Jerusalimu do kraja meseca

Vlada i Privredna komora Srbije (PKS) do kraja meseca otvoriće u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom, a posebno u oblasti inovacija, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež u intervjuu za izraelski televizijski kanal “i24Njuz”.

Čadež je ranije danas za T a n j u g  rekao da će se kancelarija nalaziti u jerusalimskom Margalit start-ap sitiju.

Predsednik PKS u Izraelu boravi radi poslednjih priprema za otvaranje kancelarije, koja će, kako je precizirao, biti ne samo privredna, već i kancelarija vlade pod pokroviteljstvom premijerke.

Otvaranje kancelarije i mogućnosti buduće saradnje ključne su teme razgovora koje je Čadež vodio ove nedelje u Tel Avivu i Jerusalimu sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih izraelskih institucija, ali i poslovnih organizacija i kompanija, kao što su izraelski nacionalni start-ap centar Start- up Nation i najveći investicioni fond Jerusalim Ventur Partners (JVP).

“Srbija je, kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, mali Izrael na Balkanu”, rekao je Čadež.

On je tako opisao veliki napredak koji je Srbija postigla u proteklih pet godina digitalizujući svoju administraciju, prilagođavajući svoj pravni i obrazovni sistem potrebama nove digitalne ekonomije i uvodeći čitav niz subvencija i poreskih olakšica, podsticajnih za investicije u inovacije, istraživanje i razvoj i ulaganja multinacionalnih kompanija.

Za Srbiju su, prema Čadežovim rečima, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta, lidera u primeni inovacija u svim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do zdravstva i sporta i velikog izvoznika IKT usluga i visokih tehnologija.

“U našem daljem razvoju posebno nam je važna najbolja izraelska praksa u osnivanju, finansiranju i razvoju start-apova. Vidimo velike mogućnosti za partnerstvo izraelske sa našom rastućom digitalnom zajednicom“, istakao je Čadež nakon jučerašnjeg razgovora sa Vendi Singer, izvršnom direktorkom Nacionalnog start ap centra, jedne od ključnih organizacija u Izraelu koja izraelske inovacije povezuje sa svetom, obezbeđujući im kapital multinacionalnih kompanija i fondova.

Osim ekonomskih, deo intervjua za “i24Njuz” bile su i političke teme otvorene nakon prošlonedeljnog potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

Odgovarajući na pitanja novinara o primeni sporazuma iz Vašingtona, preseljenju ambasade Srbije u Jerusalim i s tim u vezi, odnosu Izraela prema statusu Kosova, Čadež je konstatovao da on kao neko ko predstavlja poslovnu zajednicu, vidi da postoje političke poteškoće.

Međutim, ukazao je da nije mala stvar činjenica da je Srbija spremna, da kao prva evropska država prebaci svoju ambasadu u Jerusalim i otvori kancelariju, koja neće biti samo privredna, trgovinska, već zajednička kancelarija vlade i privredne komore pod pokroviteljstvom premijerke koja se u Vladi lično bavi razvojem digitalizacije.

„Ono što je Srbija u Vašingtonu potpisala jeste sporazum u kome se ne pominju odnosi Izraela i Kosova. Ako pročitate dokument, videćete da se to uopšte ne pominje. Potpisali smo sporazum u kome izražavamo spremnost da ambasadu premestimo u Jerusalim, ali je to i sporazum koji ima mnogo bitnih ekonomskih tačaka, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za ceo region”, naglasio je Čadež.

Smatra da će Izrael, njegov narod i političari koji odlučuju, znati najbolje šta da urade po pitanju odnosa sa KiM.

Na pitanje da li će spremnost Srbije da preseli ambasadu u Jerusalim predstavljati problem u odnosima sa Evropskom unijom, na putu ka njenom članstvu u EU, Čadež je rekao da je Srbija suverena zemlja i zemlja koja još nije u EU, ali da je njen put ka EU jasno strukturisan.

Ističe da će pregovori sa EU trajati izvesno vreme, da Srbija otvara pregovaračka poglavlja i da je po tom pitanju na dobrom putu.

„Hajde da sačekamo i vidimo kako će se kretati odnosi Srbije sa EU po ovom pitanju. Mislim da će vremenom biti pomaka u stavovima EU, ne samo po ovom pitanju, i da se stvari kreću u dobrom pravcu“, odgovorio je Čadež.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još