Borelj: Od Srbije očekujemo postepeno usklađivanje do ulaska u EU

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je Evropska komisija svesna bliskih veza između Srbije i Ruske Federacije, ali i da se od Srbije očekuje da deluje u skladu sa svojim strateškim ciljem članstva u EU i obavezama koje proizilaze iz procesa pristupanja.

Šef diplomatije EU je odgovarajući na pitanje dva poslanika iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista o uplitanju trećih zemlja na dešavanja na Zapadnom Balkanu, a posebno Rusije u Srbiji, poručio da Srbija treba da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u periodu do pristupanja Uniji.

“To pitanje se redovno pokreće sa Srbijom, na neformalnim sastancima političkog dijaloga i drugim sastancima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja”, rekao je Borelj.

U pisanom odgovoru na poslaničko pitanje, šef diplomatije EU dodaje da su i Rusija i Kina, tokom pandemioje kovida 19, učestvovale u ciljanim operacijama uticaja i kampanjama dezinformacija u EU, njenom susedstvu i širom sveta.

“EU finansira programe koji promovišu kritičko razmišljanje i medijsku pismenost kako bi se izgradila otpornost na dezinformacije i nudi na zahtev hibridna istraživanja rizika partnerima sa Zapadnog Balkana kako bi se identifikovale njihove kritične ranjivosti”, zaključuje Žosep Borelj.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments