• Početna>
  • Vesti>

Grenel: Cilj Sporazuma da se granice što više ostave po strani

Specijalni predstavnik Bele kuće Ričard Grenel izjavio je da će sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Vašingtonu, insistiranjem na ekonomiji, imati odjeka i na međunarodnom planu.

Cilj sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Vašingtonu je da se granice ostave što je više moguće po strani, rekao je Ričard Grenel u izjavi za program ACLJ.org, dok je link emisije postavio na svoj Tviter nalog.

Naveo je da je sporazum uključio i priznavanje diploma, otvaranje avio-linije Beograd–Priština i razvoj železničkog i drumskog sabraćaja, što će doprineti jačanju trgovinske razmene.

Podsetio je i na jezero (Gazivode), na studiju izvodljivosti koju rade SAD kako bi se iskoristili energetski potencijali.

Grenel je rekao da je sporazum značajan i za Izrael i za geopolitički mir.

“Postoje dva, odnosno tri aspekta sporazuma – prvi: Hezbolah je označen kao teroristička organizacija, drugi: obe strane su se dogovorile o diverzifikaciji energetskog snabdevanja i produbljivanju odnosa sa Izraelom”, naveo je Grenel.

Za Srbiju, gde 100 procenata enegije dolazi iz Rusije, to znači okretanje ka drugim izvorima snabdevanja, obe strane su se dogovorile da diverzifikuju izvor snabdevanja, rekao je Grenel.

Prema rečima specijalnog savetnika predsednika SAD, sporazum će produbiti veze sa Izraelom, Srbija će premestiti ambasadu do jula u Jerusalim, Priština i Izrael će se međusobno priznati, što će pojačati njihove međusobne odnose.

“To sve pomera region ka Zapadu i okreće od Rusije i Kine. To je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa”, smatra Grenel.

Na pitanje da prokomentariše to što i BiH razmišlja da ambasadu pomeri u Jerusalim (reč je o predlogu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika) i da li je reč o udaljavanju od Rusije, Kine, Grenel je naveo da sve to čini SAD bezbednijim.

Sve to čini da SAD imaju više saveznika i otvara mogućnost da američke kompanije šire poslovanje u regionu, naveo je Grenel.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još