Tajna dosijea Specijalnog suda za zločine OVK, istraga u toku

Ni 24 časa pošto je nepoznata osoba organizaciji veterana Oslobodilačke vojske Kosova dostavila oko 4.000 navodnih dosijea Specijalnog suda za zločine OVK, uključujući i izjave svedoka, nije poznato da li su ti dokumenti autentični, ni ko ih je i zašto doneo u kancelariju u Prištini.

U prostorijama organizacije koja okuplja bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova tokom poslepodneva istragu vode istražitelji odeljenja za teške zločine kosovske policije, koji su na mesto događaja stigli nedugo pošto su odatle otišli istražitelji Specijalnog suda.

Istražiteljima Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK uručeni su dokumenti dostavljeni kancelariji veterana te organizacije, gde sumnjaju da je reč o 4.000 dosijea, među kojima su imena i izjave svedoka povezanih sa Specijalnim sudom.

“Zatražili su kopiju ovih dokumenata. Morali smo da damo kopiju kosovskom tužilaštvu, ali smo dali i njima. Predsednik je na odmoru i rekao mi je da im to damo. Prijem-dostava obavljena je zapisnikom”, rekao je prištinskim medijima Faton Kljinaku, sekretar organizacije veterana bivše OVK.

Predsednik te organizacije Hisni Gucati rekao je ranije da im je paket dostavljen juče i da nisu poznavali osobu sa kapom, naočarima i maskom koja ga je donela.

Dokumentacija o svedočenjima pred istražiteljima Specijalnog suda dospela je u ruke veterana OVK u trenutku kada se očekivalo obelodanjivanje prvih optužnica.

U februaru, Tužilaštvo je objavilo da su predati predlozi optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se terete za ubistvo više od 100 osoba. Obelodanjivanje postojanja tih optužnica objašnjeno je pritiscima na svedoke u sud.

Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. 

“U paketu postoji oko četiri hiljade dosijea Specijalnog suda”, rekao je Gucati.

Njegov zamenik Nasim Haradinaj objasnio je da su u pitanju dosijei svedoka tog suda.

Istakao je da dokumenti sadrže činjenice o ratnim zločinima na Kosovu, pa čak i imena zaštićenih svedoka koji su pred tužiocima dokumentovali ono što su videli.

Advokat Artan Ćerkini rekao je da Organizacija ratnih veterana nije adresa na koju treba poslati bilo koji dokument ove vrste, jer nije predmet istrage.

“Neobična procedura sama po sebi, ostaje da se vidi kako će se rešiti ovo pitanje, jer je ozbiljno. Organizacija veterana OVK će dostaviti te dokaze Specijalizovanom tužilaštvu, ali verujemo da ćemo iz te kancelarije da dobiti brzi odgovor o tome kako su ti takozvani dokazi mogli da izađu iz Specijalizovanog tužilaštva ili Suda. Oni imaju obavezu da daju objašnjenje kako se to dogodilo”, rekao je Ćerkini.

Dodao je da ne mogu da se izjasne o njihovoj autentičnosti.

Ćerkini je naveo da ako je iz Specijalnog suda došlo do curenja ovih dokumenata, onda će kredibilitet suda biti ozbiljno narušen, a ako je sud kršio propise koje je izdao, nema dileme da sud nije verodostojan da se bavi slučajevima ovog profila.

Iz organizacije veterana OVK kažu da su u paketu dobili i pismo u kojem se kaže da će im narednih dana stići još sedam hiljada dosijea.

Izvor: RTS

Comments