Oglasio se patrijarh SPC: Apsolutni stav Crkve je…

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije.

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je za portal Nova.rs patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore o Kosovu, ukoliko dobije poziv.

“Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda”, poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intenzivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva rudna razgovora održana je u Vašingtonu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik Sjedinjenih Američkih država Donald Tramp.

Nakon toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još