• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Otvorićemo ambasadu u Jerusalimu uprkos upozorenjima

Premijer Kosova Avdulah Hoti je potvrdio da se neće pokolebati zbog odluke o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu, bez obzira na osude tog poteza iz Evropske unije (EU).

On je rekao da je to obaveza koju je Kosovo preuzelo i da će nastaviti sa primenom tog dogovora.

“Naša perspektiva je evropska perspektiva. Mi nemamo drugi put”, rekao je Hoti.

Međutim, upitan oko toga da se ova odluka ne podudara sa spoljnom politikom EU, Hoti je rekao da će Kosovo “nastaviti sa usklađivanjem politike sa evropskom politikom”.

Naime, Evropska unija je danas upozorila da je odluka Kosova da otvori a Srbija iz Tel Aviva premesti ambasadu u Jerusalem, “stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja”.

Ova odluka je jedan od elemenata dogovora o normalizaciji ekonomske saradanje, koje su Srbija i Kosovo postigli 4. septembra u Vašingtonu. Na ceremoniji potpisivanja je bio prisutan i predsednik Donald Tramp.

Zvaničnici Evropske unije su bili upoznati sa organizacijom i modalitetima sastanka u Vašingtonu, ali ne i sa, kako je rečeno, “nekim pitanjima kojih su se oni dotakli kasnije”.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnili evropski zvaničnici, upravo pitanje otvaranja ambasada u Jerusalemu je bilo neočekivano i nešto zbog čega su se u Briselu veoma iznenadili.

Premijer Kosova boravi u evropskoj prestonici gde je u ponedeljak održana još jedna runda razgovora na njavišem političkom nivou u okviru briselskog dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Radio Slobona Evropa

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još