• Početna>
  • Vesti>

U Briselu danas četvrta runda dijaloga Beograda i Prištine

Četvrta runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se tokom vikenda u Briselu na ekspertskom nivou, a za ponedeljak je planiran sastanak na visokom nivou, na kojem će lideri dve strane, u prisustvu Žosepa Borela i specijalnog EU predstavnika Miroslava Lajčaka, otvoriti tri nove teme, saznaje Tanjug u Briselu.

Ekspertski timovi nastaviće danas razgovore o već pokrenutim pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima. Očekuje se da im se u nedelju, po povratku iz Vašingtona, priključe šefovi pregovaračkih timova Marko Đurić i Skender Hiseni.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u ponedeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

“Kao deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sastanak na viskom nivou u ponedeljak baviće se aranžmanima nevećnske zajednice i rešavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine”, najavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u ponedeljak 7. septembra šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdualhu Hotiju na novoj rundi visokog političkog dijaloga Beograda i Prištine.

“Naša očekivanja od ovog sastanka u Briselu su da će partneri nastaviti svoje razgovore. U pitanju je već treći sastanak na visokom nivou. Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj pozitivni dinamizam i napredovati u rešavanju otvorenih problema i približavanju rešenja za sva otvorena pitanja kroz mogući konačni pravnoobavezujući dogovor o normalizaciji odnosa”, kaže Stano.

U Briselu se nezvanično može čuti da EU posrednici planiraju da intenziviraju dijalog Beograda i Prištine tako će se eksperti sastajati svakih 10 dana, a lideri – svake tri nedelje.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock

Comments

Pročitaj još