Grenel novinarima: Znate li vi uopšte gde je Kosovo?

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel naljutio se tokom konferencije za novinare povodom sporazuma.

On je novinarima zamerio da nisu posvetili dovoljno pažnje tom pitanju.

Rekao je da su novinari u sali možda previše mladi za to što rade i da nije siguran ni da bi Kosovo našli na mapi.

Grenel je pokušao da podvuče važnost sporazuma, ističući napore koje je Tramp uložio da za sto dovede predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

“Samo da kažem o Kosovu i Srbiji! Ne znam ni da li možete da ga nađete na mapi. Ali ovo je grozno”, prekinuo je Grenel, koji je bio izrazito uznemiren.

“Možda ste premladi da biste razumeli o čemu se radi u ovom pitanju. Možda bi stariji novinari trebalo da istupe i kažu: ’Ovo je velika stvar. Ovo je veliko pitanje”, nastavio je. Poručio je novinarima i da nije siguran ni da li znaju šta se uopšte dešava izvan Vašingtona.

Džef Mejson, dopisnik Rojtersa iz Bele kuće, usprotivio se rekavši da niko od njegovih kolega “nije došao da sluša predavanja”.

Grenel je je na to odgovorio da je Balkan možda “previše komplikovan problem za prisutne”, i predložio da odvoje “malo vremena i porazgovaraju o ovom 21-godišnjem pitanju”.

“Njegovo vlastito predavanje o suštini dogovora, međutim, bilo je neuverljivo. Mislim da je to neverovatna ekonomska normalizacija: gomila vazdušnog saobraćaja, železničkog… otvaranje granica, gomila industrije. Dakle, opet, ne znam šta nedostaje”, rekao je Grenel grupi novinara.

Oni koji su putem interneta pratili konferenciju odmah su kritikovali Grenelove optužbe da su izveštači bili neuki u vezi sa sporazumom Beograd–Priština i njegovom sopstvenom znanju o tome jer je sve vreme govorio o „gomili stvari“.

Izvor: B92

Comments