Gračanica: Narodno pozorište počinje sa probama

Zbog koronavirusa ove godine su odložena mnoga kulturna dešavanja, među njima i pozorišni festivali. Ipak posle duže pauze glumci Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici ponovo su počeli sa probama, ovog puta u Beogradu.

Zbog zabrane okupljanja na Kosovu glumci Prištinskog narodno pozorište krenuli su juče sa probama u Ustanovi kulture u  Beogradu. Zadovoljni su jer su posle dužeg vremena krenuli sa radom, a pred njima je priprema započetih predstava.

“Nastavili smo sa probama Antigone, koju režira Nenad Todorović, tako da smo se opet okupili uz poštovanje svih mera predostrožnosti i počeli sa čitajućim probama. U planu nam je da završimo i “Ribarske svađe” koje smo počeli još u februaru, ali zbog cele situacije smo pauzirali rad na toj predstavi”, rekla je glumica Narodnog pozorišta Priština Tamara Tomanović.

Planova je puno, ali njihovo sprovođenje zavisi isključivo od epidemiološke situacije. Probe u Gračanici nastaviće se nakon popuštanja mera.

“Tako da smo ovde startovali sa probama i planiramo da čim situacija dopusti, sa probama nastavimo u Domu kulture u Gračanici gde se nalazi naša matična scena. Mi smo započeli sa probama predstave Antigona koju će režirati Nenad Todorović, u međuvremenu smo već došli do kraja proba za predstavu “Ribarske svađe” Goldonijeve u režiji Milana Karadžića, čiju premijeru planiramo da imamo na dan pozorišta 8. oktobra u Gračanici. Do kraja godine nas očekuje još jedna predstava, to je predstava Aleksandra Jugovića “Placebo””, rekao je direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.

Ove godine je izostao i Dečiji festival “Biberče“ koje tradicionalno organizuje Teatar GETO iz Gračanice.

“Ta javna okupljanja su bila zabranjena, ta zabrana još uvek postoji i mi od tada nemamo nikakvih aktivnosti to je skoro 6 meseci, da smo potpuno u nekoj hibernaciji, da se ništa ne dešava. Mi smo na početku ove godine ušli u ozbiljne pripreme za osmi pozorišni Festival “Biberče”, međutim kad je krenula pandemija u celom svetu, shvatili smo da mi sa tom pričom nećemo moći da opstanemo za ovu kalendarsku godinu i onda smo se jednostavno povukli”, kaže Zoran Ristić Teatar GETO.

Amatersko pozorište “Janićije Popović” je pre početka pandemije imalo program, koji je podrazumevao tri nove predstave i učešće na brojnim festivalima, nažalost i oni su bili prinuđeni da svoje aktivnosti izmene.

“U narednom period ako sve bude u redu napravićemo dve predstave, jedna je “Život Geto tinejdžera”. U predstavi će igrati stariji tinejdžeri, učenici srednjih škola, tekst i scenario je potpisao Mihailo Laptošević prof. glume na Univerzitetu Sinergija u Bjeljini, a nakon toga ideja je da u oktobru počnemo školu lutkarstva”, kaže rukovodilac sekcije glume  Doma kulture AP „Janićije Popović“ Aleksandar Gudžić.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, na Kosovu je još uvek zabrana okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Glumci sa nestrpljenjem iščekuju da se situacija normalizuje kako bi se ponovo predstavili publici.

Izvor: RTK 2

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još