• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Uspeh postignut u Vašingtonu je rezultat političke hrabrosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da je ono što je srpska delegacija postigla u Vašingtonu, izuzetan uspeh, posebno s obzirom na to šta su bila očekivanja druge strane.

Đurić je u objavi na svom Fejsbuk profilu, sporazum ocenio kao plan koji za Srbe na Kosovu i Metohiji ali i za celu Srbiju “stvara mogućnosti kakve nismo verovali da će biti dostižne. “

“Predsednik Aleksandar Vučić, kao politički lider i ove delegacije i Srbije, imao je i juče i danas političke hrabrosti i snage da zaustavi nastojanja da se u okviru ovoga implementira tačka 10, koja je postojala u ranijim nacrtima a koja je govorila o međusobnom priznanju Beograda i Prištine. Smatram ogromnim uspehom to što je predsednik, koji je pokazao političku kuraž i spremnost na političko požrtvovanje, uspeo da izbaci tačku 10, i svima je bilo jasno da to nema šanse da prođe” stoji u Đurićevoj objavi.

Đurić je podsetio na izjave albanskih lidera, koji su u prethodnom periodu intenzivno govorili da u Vašington idu po priznanje nezavinosti, i u vezi s tim, on ističe da je “naša delegacija ostvarila cilj”.

“Takođe izuzetno je značajno to što je Priština obavezana da pristupi mini-šengenu. Podsetiću koliko su oni osporavali ovu inicijativu, ne želeći da Srbija kao najveći proizvođač u regionu iskoristi šanse za razvoj domaće privrede” dodaje Đurić.

U daljem tekstu, Đurić navodi šta sve potpisani sporazum podrazumeva.

“Priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse našim ljudima, posebno Srbima sa univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, koji su do sada bili diskriminisani jer im Priština nije priznavala diplome. Postignut je i veoma važan dogovor vezano za imovinu SPC, kojim se Priština formalno obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu naše crkve. Takođe bih istakao to što je naša delegacija uspela da se izbori da delimo kilovate sa hidrocentrale Gazivode” stoji u tekstu.

Đurić ističe da je mu je izuzetna čast i da je ponosan što je bio svedok “borbe koja je vođena”, a susrete do kojih je u prethodna dva dana došlo u Vašingtonu, ocenjuje kao istirijske.

“Ponosan sam na to što su Srbiju na ovako teškim razgovorima predstavljali ljudi koji su bili dorasli tome i koji su imali hrabrosti da u datim okolnostima izvuku najbolji moguć rezultat i otklone opasnosti koje su pretile” zaključio je Đurić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još