Đurić: Došli smo sa papirima na koje cela Srbija može da bude ponosna

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je Beograd juče uspeo da dođe do situacije da počne da pregovara sa Prištinom, koja nije navikla da pregovara, “nego da im drugi završe posao”.

Marko Đurić, jedan od članova delegacije Srbije koja je postigla sporazum u Vašingtonu, rekao je u Dnevniku RTS-a da je zadovoljan i ponosan onim što je potpisano.

“Doneli smo u Srbiju ovim sporazumom tri i po milijarde dolara novih investicija u pruge, železnice i puteve, nismo priznali nezavisnost Kosova što je prištinska delegacija mesecima najavljivala kao cilj razgovora, za Gazivode smo obezbedili da električna energija koju do sada nismo mogli da povlačimo u centralnu Srbiju – da možemo da radimo studiju izvodljivosti da se i to radi”, naveo je Đurić.

Vrlo je značajno, kako je dodao, to što je Priština preuzela obavezu da se priključi “mini Šengen” i širom otvori vrata za srpsku robu i srpsko tržište.

Dodao je da Priština preuzela obavezu da poštuje sudske presude za manastire. Dodao je i da je otvaranje kancelarije američke razvojne agencije signal stranim investitorima.

“Ovde je polazna tačka bila pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Mi smo došli sa papirima na koje cela Srbija može da se ponosi”, istakao je Đurić.

Predsednik Vučić je odoleo veliki pritiscima, kaže direktor Kancelarije za KiM. “Nije svejedno kada vam predsednik Tramp i predstavnici najmoćnije sila sveta zahtevaju nešto, kada vrše pritisak”, ukazao je Đurić.

“Uspeli da dođemo do situacije da počnemo da pregovaramo sa Prištinom, a Priština nije navikla da pregovara, nego da im drugi završe posao. Ako hoćete da ocenite sporazum, pogledajte reakcije Prištine i šta kažu albanski političari koji kažu da ovim nisu ostvareni ciljevi koji oni mesecima najavljuju”, naveo je Đurić.

Istakao je i da je mnogo “kockica” moralo da se sklopi da se predsednik Srbije sastane sa predsednikom SAD, a da delegacija Prištine stoji pred vratima i da nema bilateralni sastanak.

Izvor: RTS

Comments