• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Ekonomski sporazum dobar i za Beograd i za Prištinu

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da je potpisivanje sporazuma o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine u Vašingtonu istorijski i da će se njegova važnost tek shvatiti u narednim godinama, jer je dobar i za Beograd i za Prištinu.

Brnabić je za TV Prva rekla da taj sporazum, ako bude implementiran, garantuje bolju budućnost, bolju komunikaciju, mnogo bezbedniji i stabilniji region, više radnih mesta, bolje plate, sigurnija budućnost za mlade ljude na Balkanu.

“Mislim da smo sporazumom dobili mnogo, otvorili mnoga vrata za budućnost. Mislim da je ovo nova era u odnosima Srbije i SAD”, navela je premijerka.

Kako kaže, tri tačke su posebno važne u potpisanom ekonomskom sporazumu, a to je da se Priština priključi inicijativi “mini Šengena”, koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, zatim pojedinačni projekti i otvaranje kancelarije u Beogradu Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Od pojedinačnih projekata, ona je navela da su posebno važni projekti vezani za putnu i železničku infrastrukturu koji povezuju čitav region.

Jedan od tih projekata je “Autoput mira” koji povezuje Niš, Prištinu i Tiranu sa lukom Drač.

Brnabić navodi da je taj projekat važan za našu zemlju, za južni deo centralne Srbije i Srbe na KiM, kao i da taj projekat Beograd “gura” u okviru Berlinskog procesa i da će od Niša do Pločnika do kraju prvog kvartana 2021. početi radovi.

Drugi važan projekat koji ističe je železnička infrastruktura koja ide preko Kosova Polja do Merdara.

“Treća velika stvar je otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. To je jak signal za sve američke i evropske investitore. To znači i veće finansiranje od strane americke vlade za mikro, mala i srednja preduzeća”, navela je premijerka.

Naglašava da je sporazum u Vašingtonu velika ekonomska pobeda Srbije i da je dobar i za Beograd i za Prištinu.

“Zaista mislim da je ovo dobro i za Prištinu, videla sam kao da su bili u dilemi da li da potpišu. Mi želimo pomirenje u interesu svih građana”, naglasila je ona.

Nnavodi da je tačka 10 bila iznenađenje za delegaciju iz Beograda i da je to bila “crvena linija” preko koje se nije moglo ići.

“Velika zahvalnost administraciji u Vašingtonu što su to povukli i nastavili pregovore. Srbija je zemlja koju Vašington čuje i Trampova administracija je promenila odnos prema Srbiji. Oni nas danas ne samo da slušaju već čuju i uvažavaju šta kažemo”, naglasila je predsednica vlade.

Upitana da prokomentariše izjavu Ričarda Grenela da SAD nije strana u sporazumu Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, Brnabić je rekla da je to diplomatski rečnik i da dolazak DFC ne može da garantuje Priština već samo SAD.

“SAD su garant sporazuma i strana koja je posredovala”, zaključila je premijerka Brnabić.

Brnabić: Važan deo sporazuma je nepovredivost imovine SPC

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o pojedinim tačkama sporazuma u Vašingtonu, kao posebno važnu izdvojila je stavku o dodatnim garancijama za nepovredivost imovine Srpske pravoslavne crkve na teritorije južne pokrajine i da će se implementirati sve odluke sudova u vezi sa SPC, a u kontekstu aktuelne situacije sa manastirom Visoki Dečani.

“Dodatno smo se obezbedili u tom pogledu”, navela je Brnabić.

Premijerka je istakla i da pojedine tačke i stavke u sporazumu, poput tačke o 5G mreži, o Hezbolahu, Izraelu…”govore u prilog tome da su kroz sporazum Amerikanci gurali svoje interese, i svoju spoljnu politiku”, kao i tačke “koje su nama bile prihvatljive”.

Upitana za poslednju tačku koja se razlikuje u dva dokumenta, onom potpisanom od Beograda i onom od Prištine, Brnabić je rekla da se poslednja tačka odnosi na Izrael.

“U toj tački mi se slažemo da otvorimo ispostavu Privredne komore Srbije ili neku državnu kancelariju u Jerusalimu do 20. seprembra, a do jula naredne godine i ambasadu u tom gradu. Na tome nam naši partneri iz Izraela posebno zahvaljuju”, ističe Brnabić.

Navodi da se u tome ocrtava i politika predsednika SAD Donalda Trampa prema Bliskom Istoku, “koju mi takođe podržavamo, kao i svaku vrstu normalizacije odnosa gde god u svetu”.

Na pitanje da li postoji zamka za nas da se zameramo drugom delu sveta odnosno Istoku, a u kontekstu tačaka poput 5G mreže i diversifikacije energetskih izvora, premijerka je ocenila da je “merena svaka reč, i da ni u jednom trenutku nemamo nešto što bi kompromitovalo naše interese”.

“Moguće je da su tu Amerikanci želeli da dobiju nešto više, da se prebacimo na tečni prirodni gas koji dolazi iz SAD, i to, najverovatnije preko neke luke bliže nama, verovatno iz Grčke, iako se pominjalo ostrvo Krk u Hrvatskoj”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je predsednik Srbije jasno rekao da ne možemo da prihvatimo ništa što bi nas navodilo da kupujemo skuplji gas.

“Ne možemo da izložimo građane dodatnom trošku, ali ovo otvara prostor za dalje razgovore”, poručila je ona.

Ovaj sporazum u globalu, zaključila je Brnabić, otvara vrata strateške saradnje sa SAD, a ne zatvara druga vrata, i u najboljem je interesu Srbije.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još