• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Predsednik Vučić još jednom opravdao bezrezervno poverenje srpskog naroda sa KiM

Foto: Srpska lista

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas još jednom opravdao bezrezervno poverenje koje mu poklanja srpski narod na Kosovu i Metohiji, sačuvavši srpske državne i nacionalne interese tokom razgovora sa predstavnicima Prištine u SAD” navodi se u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju se ističe da je “srpski narod na Kosovu i Metohiji zahvalan predsedniku Vučiću na tome što je, uprkos pritiscima, uspeo da iz sporazuma ukloni tačku o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova”.

Dodaje se da je “predsednik Srbije je ovime zapušio usta svim nevernim Tomama i lažovima koji su ga optuživali za to da razgovorima u SAD ojačava samoproglašenu kosovsku nezavisnost”.

“Predsednik Vučić je svojom odlučnoću, kompetencijom i odgovornošću prema sopstvenoj državi i narodu izdejstvovao sporazum kojim je Srbija istovremeno unapredila svoje odnose sa SAD, ali i otvorila perspektive za uređivanje odnosa Beograda i Prištine na racionalnim osnovama i principu kompromisa, a ne na nečijim nerealnim očekivanjima. Aranžmani dogovoreni u Vašingtonu jesu povod za radovanje i građana Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu nacionalnost, i građana centralne Srbije, jer otvaraju vrata za povezivanje, te uređenje odnosa na principu uzajamne saradnje i koristi, umesto na principu favorizovanja jedne a ponižavanja druge strane.” navodi se.

Srpska lista smatra da je veoma dobro što su Beograd i Priština potpisali odvojene sporazume sa SAD, jer će SAD na taj način biti pouzdan garant sprovođenja potpisanog, a potpisnici dodatno obavezani na konstruktivnost.

U saopštenju se ističe da će svi žitelji Kosova i Metohije imati nesumnjivu korist i od ulaska Prištine u režim mini-šengena i od infrastrukturnog povezivanja sa centralnom Srbijom, jer ovaj prostor će, kako se navodi, umesto crne tačke na ekonomskoj karti evrope, imati šansu da postane jedno ekonomski dinamično područje, što će verujemo osigurati sigurniju, prosperitetniju i izvesniju budućnost novim generacijama.

Srpska lista navodi da je “izražava posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji tretirao i pitanje zaštite srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, njihov fizički opstanak i zaštitu od bezakonja, te antipravnog i anticivilizacijskog delovanja.”

“Nadamo se da je, zaslugom predsednika Vučića, u Vašingtonu danas otvorena jedna nova ekonomska i politička epoha koja će rezultirati, ne samo dinamičnijim ekonomskim razvojem regiona, već i trajnom zaštitom srpskih interesa na Kosovu i Metohiji.” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još