Haradinaj protiv sporazuma, traži njegovo odbijanje?

Nekoliko sati pre potpisivanja ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući, u prištinskoj delegaciji postoje neslaganja oko dokumenta, pošto Ramuš Haradinaj traži odbijanje ponuđenog predloga, prenose mediji u Prištini koji izveštavaju o dijalogu iz Vašingtonu.

Portal Gazeta Ekspres saznaje da Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, jedne od vladajućih stranaka, vrši pritisak na premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum.

Prema Haradinaju, sporazum, o kojem su se dve strane već dogovorile, ne bi trebalo da bude potpisan.

Amerikanci su u međuvremenu upozorili da će svako ko se usprotivi predlogu imati Sjedinjene Države protiv sebe.

Portal prenosi da je Hoti spreman da potpiše sporazum, koji je dogovoren na jučerašnjim razgovorima u Beloj kući.

U sastavu kosovske delegacije su dva ministra iz stranke Ramuša Haradinaja. Ministar pravde Seljim Seljimi i ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj.

Haradinaj traži da se iz sporazuma ukloni jezero Gazivode

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poziva kosovskog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje sporazum sa Beogradom u Beloj kući u kojem se pominje jezero Gazivode, tvrdeći da je taj ekonomski resurs na severu Kosova jedna je od tačaka sporazuma.

Ramuš Haradinaj je rekao da ako sporazum bude potpisan danas, 4. septembra, i ako u njemu bude pitanje Gazivoda, on i njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, neće da podrži dokument.

“Gazivode su jezero koje na teritoriji Kosova ima 9,2 kilometra, a na teritoriji Srbije ima 2,7 kilometara. Dakle, to je vodena granica između Kosova i Srbije. Unutar Kosova postoji i hidroelektrana. Ne smatramo da bi to trebalo da bude trilateralni sporazum gde je Srbija takođe strana budućnosti Gazivoda. Otvoreni smo sa američkim Ministarstvom za energetiku za budućnost Gazivoda, ali ne i za tripartitni sporazum gde je i Srbija strana u pogledu budućnosti”, rekao je Haradinaj Radiju Slobodna Evropa.

Haradinaj je preneo da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju ove tačke iz sporazuma, jer je, prema njegovim rečima uključivanje Gazivoda u najavljenom sporazumu “neprihvatljivo”.

“On nema podršku mene i Alijanse. Ne znam kakva će biti sudbina ovog sporazuma. Apelujem na premijera Hotija da ga ne potpisuje”, rekao je Haradinaj.

Upozorio je da ako se postigne sporazum, koji uključuje i pitanje Gazivoda, tada nije sigurna ni budućnost vladajuće koalicije.

“Ovo će imati veliki uticaj na sve političke odnose koje imamo jer ABK nije spreman za saradnju u upravljanju i u bilo kom obliku, kako bi pomogao u sporazumu gde Srbija, čak i indirektno, postaje strana kosovskih resursa”, podvukao je Haradinaj.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još