Grenel: Istorijski sporazum, bliska saradnja sa EU

Američki zvaničnici blisko su sarađivali sa zvaničnicima Evropske unije oko sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, izjavio je američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. Grenel je u Beloj kući istakao da je reč o istorijskom sporazumu.

Ričard Grenel je rekao novinarima u Beloj kući da su zvaničnici SAD obavestili savetnike za nacionalnu bezbednost u Nemačkoj i Francuskoj o strategiji i da će ih obavestiti o detaljima sporazuma.

Grenel je rekao da sporazum, potpisan u Ovalnom kabinetu otvara mogućnosti evropskim i američkim kompanijama u raznim sektorima, uključujući energiju, vodu, izgradnju puteva, železnicu i rudnike.

Ričard Grenel na konferenciji za medije u Beloj kući rekao je da je danas postignuti sporazum između Beograda i Prištine zaista jedna veoma dobra priča i pozvao medije da uvide pozitivne činjenice koje donosi, kako je rekao, ova priča.

“Dovesti obe strane zajedno zaista je istorijski. Politika je bila u ćorsokaku. Mi smo se decenijama dogovorarali o istim stvarima i to je bila noćna mora” , naglasio je Grenel i rekao da mu je predsednik Donald Tramp rekao da ukoliko se obe strane bore oko političkih pitanja zašto se ne napravi nešto na polju ekonomije, pa da politika prati ekonomiju.

“To je bila formula koju smo svi bili željni”, naglasio je Grenel.

Kako je naveo, svi insajderi u SAD ovo ne bi uradili, te kako je kazao, ovo su mogli da urade samo autsajderi Vašingtona, misleći na Trampovu administraciju.

“Pokrećemo obe ekonomije i ceo region napred. Ovo je prvi korak. Evropljani će biti veoma zadovoljni. Imali smo razgovore i sa savetnicima za nacionalnu bezbednost Nemačke i Francuske kako bismo i njih takođe izbrifovali”, kazao je Grenel.

Kako je rekao, to doprinosi i većoj bezbednosti američkih građana, ali i bezbednosti evropskog i američkog biznisa u tom regionu.

“Voda, energija, putevi, rudnici, železnička i sve te industrije su otvorene za američke i evropske biznise. Imaju priliku da pomognu ljudima u tom regionu. Građani Srbije i Kosova će biti veoma zahvalni što je bila autsajderska adminsitracija koja nije učinila tipičnu političku stvar. Da se radilo klasično mi ne bismo imali ovaj sporazum”, naglasio je Grenel.

Još jednom je izrazio zahvalnost predsedniku Trampu što je preusmerio fokus na ekonomiju kako bi se postigao sporazum i naglasio da je upravo on preuzeo tu istorijsku inicijativu.

Izvor: RTS / Tanjug / Rojters

Comments

Pročitaj još