• Početna>
  • Vesti>

Priština u Vašingtonu prezentuje projekte vredne tri milijarde dolara

Delegacija centralnih institucija u Prištini prezentovaće na sastanku sa zvaničnicima Beograda u Vašingtonu više projekata koji se tiču infrastrukturnih povezivanja, vrednih tri milijarde dolara, prenose prištinski mediji.

Neimenovani sagovornik iz kosovske vlade preneo je da je “kosovska delegacija započela pripreme pre deset dana. U Beloj kući će biti predstavljeni veliki projekti vredni tri milijarde dolara. To su železnica Prizren-Drač, energetski gasovod Skoplje-Priština, te višemodna stanica koja dostiže vrednost od 50 miliona dolara”.

Prištinsku delegaciju na sastanku predvodi premijer Avdulah Hoti. Uz njega u njoj će biti i potpredsednici vlade, te ministarka spoljnih poslova i koordinator za dijalog sa Beogradom.

Uoči sastanka specijalni savetnik američkog predsednika naveo je da Sjedinjene Države nemaju tajni plan kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine, ističući da će teme razgovora biti ekonomske prirode.

“Isključivo smo fokusirani na implementaciji sporazuma u vezi kojih smo se već dogovorili – o avio-liniji, železnici i auto-putu. Ti sporazumi će nam omogućiti da izgradimo ekonomski razvoj”, kazao je on, dodajući da će se o ovim sporazumima, koji još nisu sprovedeni, razgovarati i ove nedelje, a onda će se diskusiji dodati dodatna pitanja “koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj”.

Prema njegovim rečima, testiraće da li “postoji želja kod stranaka da pričaju o tim pitanjima”.

“Mislim da ćemo predstaviti skoro svako pitanje, ali zavisiće od samih njih da li žele da idu dalje sa tim”, rekao je i dodao da “jedino što će da traže jeste da, ukoliko žele pomoć SAD, ako žele razvojne dolare, onda je potreban napredak na ekonomskom planu”.

“Ne želimo da gubimo naš novac”, kazao je zvaničnik američke administracije.

Razgovori o tim pitanjima vodiće se 3. i 4. septembra.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još