• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Očekujem da u Vašingtonu započne definisanje puta koji vodi ka uzajamnom priznavanju

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je za Gazeta Ekspres da od predstojećeg sastanka Kosova i Srbije u Vašingtonu očekuje da će Bela kuća utvrditi put za napredak u dijalogu.

Mustafa je dodao da postoji potreba za koordinacijom između Vašingtona i Brisela tokom finalnog procesa.

“Za mene je sastanak u Vašingtonu 3. i 4. septembra od posebnog značaja. Očekujem da će, pored konkretnih ekonomskih tema, Vašington početi da definiše i pravac dijaloga, koji podržavaju SAD, a koji vodi do uzajamnog priznavanja i kako će se dve nezamenjive strane, SAD i EU, usaglašavati u procesu dijaloga za konačni sporazum“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima uzajamno priznavanje je konačni cilj Kosova u pregovaračkom procesu sa Srbijom, što zahteva mnogo rada međunarodne zajednice, ali i celokupnog političkog faktora na lokalu, uključujući medije i civilno društvo.

Konačni sporazum o međusobnom priznavanju sa Srbijom ne može biti iznenađenje, ocenjuje Mustafa.

“Postizanje sporazuma za međusobno priznavanje je proces koji zahteva volju, posvećenost i energiju od svih, od međunarodnog faktora i do svih entiteta u zemlji, od vlasti, opozicije, naučnih i stručnih institucija, medija i civilnog društva. To nije nešto što može doći odjednom“, rekao je Mustafa.

Lider DSK kaže da kako Kosovo dublje ulazi u taj proces, paralelno sa njime treba da se potigne jedinstvo, kako bi se dijalog okončao u interesu Kosova.

„Što dublje ulazimo u ovaj proces, tako moramo biti ujedinjeniji više da bismo se suočili i okončali proces u interesu zemlje“, rekao je Mustafa.

Sastanak Kosova i Srbije biće održan 4. septembra u Vašingtonu. Kosovska delegacija koju predvodi Avdulah Hoti danas je otputovala u Vašington, a sastavljena je od predstavnika svih koalicionih partija.

Opozicione stranke Demokratska partija Kosova i Pokret Samoopredeljenje, odbile su da se pridruže Hotijevom timu i otputuju u SAD.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još