• Početna>
  • Vesti>

Objavljena imena članova kosovske delegacije koja putuje u Vašington

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, povešće sa sobom u Belu kuću, na sastanak sa srpskom delegacijom, dvojicu potpredsednika vlade, tri ministra i koordinatora za dijalog Beograda i Prištine, Skendera Hisenija.

Dvoje ljudi iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Seljim Seljimi i Meljiza Haradinaj-Stubla, biće deo kosovske delegacije koju će predvoditi Hoti, a koja u ponedeljak ujutro putuje u Vašington, piše Gazeta Express.

Pored ministra pravde i ministra spoljnih poslova, u Belu kuću odlaze i ministar za infrastrukturu, Arben Abraši i koordinator za dijalog, Skender Hiseni.

Potpredsednik vlade, Driton Seljmanaj i šef kabineta premijera Hotija, Ardita Duši,  takođe odlaze u SAD.

Inicijativa NISMA takođe će biti zastupljena u dijalogu preko potpredsednice vlade, Aljbuljene Baljaj-Haljimaj.

Sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu bio je zakazan za 2. septembar, ali je odložen za dva dana jer je morao biti prilagođen dnevnom redu predsednika Donalda Trampa, koji bi mogao da prisustvuje sastanku, ukoliko strane postignu sporazum.

Teme o kojima će se tamo raspravljati povezane su sa ekonomijom. 

Očekuje se da će se projekti – autoput sa Srbijom, železnica do Albanije, gasovod kroz Grčku i drugi projekti, koje će podržati SAD, naći na stolu. 

Stvaranje američke ekonomske zone između dve zemlje takođe bi mogle biti deo mogućeg sporazuma.

Beograd i Priština započele su dijalog u februaru 1999. godine, kada je održana konferencija u Rambujeu, nakon koje je donet sporazum, a koji srpska strana nije potpisala. 

Nakon toga održan je dijalog u Beču, gde je predložen Ahtisarijev paket, koji Srbija još uvek nije prihvatila, a koji predviđa nezavisnost Kosova, podseća Gazeta Express.

Treći proces dijaloga između Kosova i Srbije počinje 2011. godine u Briselu i donosi desetine sporazuma, od kojih se većina ne sprovodi.

Sada se, osim u Brisela, u dijalog uključila i Bela kuća. 

Izvor Gazeta Express/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još