• Početna>
  • Vesti>

Kosovo besplatno dobija više od 300.000 vakcina protiv koronavirusa

Kosovo je obezbedilo više od 300.000 doza vakcine protiv kovid-19 preko Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i asocijacije GAVI.

Prema zvaničnicima SZO, Kosovu je zagarantovano da će, jednom kada vakcina stupi u upotrebu, dobiti besplatne vakcine za 20 odsto stanovništva, prenosi Koha.

Direktor kancelarije SZO na Kosovu Isme Humoli izjavila je da se očekuje da će vakcina biti u upotrebi do januara sledeće godine.

Iako SZO još uvek nije postavila kriterijume koje grupe populacije treba vakcinisati – starije osobe, one sa hroničnim bolestima i trudnice su grupe koje će u ovom slučaju imati prioritet.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja podnelo je zahtev za obezbeđivanje više od 1.200.000 vakcina protiv kovid-19, koje će biti plaćene iz budžeta.

“Ministarstvo zdravlja je u cilju da se obezbede vakcine, kada budu razvijene, odobrene za upotrebu i puštene na tržište, održalo razgovore sa SZO, Unicefom, zemljama EU i drugim partnerima koji doprinose zdravlju Kosova. Trenutno ne postoji vakcina koju je odobrila SZO ili bilo koja relevantna međunarodna organizacija. Međutim, putem SZO Kosovu je obećano više od 300.000 besplatnih vakcina protiv kovid-19, dok ćemo ostatak platiti”, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva navode da je cilj vakcinisati oko 70 odsto stanovništva, u okviru koga su obuhvaćene sve ugrožene grupe.

“Iznos od 20 odsto se očekuje da će se bez naknade dobiti, dok će ostatak finansijski pokriti Kosovo. Cilj je da se obezbedi više od 1.200.000 vakcina, što se smatra dovoljno za pokrivanje ugroženih grupa”, ističe se u odgovoru.

Kako se navodi, 172 različite zemlje do sada su bile uključene u diskusije o potencijalnom učešću u COVAKS-u, globalnoj inicijativi čiji je cilj saradnja sa proizvođačima vakcina kako bi se obezbedio pristup širom sveta bezbednim i efikasnim vakcinama, kad god su licencirane i odobrene.

COVAKS trenutno ima u svom portfelju najveći i najraznolikiji broj potencijalnih vakcina protiv kovid-19, uključujući devet vakcina koje su u kandidaturi  i još devet u razvoju, dok pregovara sa drugim velikim proizvođačima.

Izvor: Koha Ditore, Kosovo Online

Foto: Ilustracija, Getty images

Comments

Pročitaj još