• Početna>
  • Vesti>

Suđenje Nenadu Arsiću nastavlja se danas u Prištini, veliki broj svedoka odbrane

Suđenje Nenadu Arsiću iz Čaglavice, kojeg Specijalno tužilaštvo Kosova tereti da je počinio navodni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine, biće nastavljeno danas pred sudskim većem Osnovnog suda u Prištini kojim predsedava Albina Šabani Rama. 

Kako za “Politiku” kaže Dejan A. Vasić, advokat pritvorenog Arsića, sudski proces se nastavlja posle odlaganja od mesec dana zbog epidemiološke situacije izazvane pandemija virusa korona.

Naime, kako navodi Vasić, tužiteljka specijalnog tužilaštva Drita Hajdari Arsiću, koji je u pritvorskoj jedinici od 22. oktobra prošle godine, na teret stavlja da je sa “drugim pripadnicima srpske policije u prištinskom naselju Imšir maltretirao dvojicu albanskih civila, da ih je tukao, na silu terao da piju alkohol i pevaju srpske pesme”.

U dosadašnjem toku postupka saslušani su oštećeni Jakub i Skender Šalja, a za danas je planirano saslušanje još dva svedoka tužilaštva.

“Nakon toga pretres će biti nastavljen saslušanjem svedoka odbrane koji će dati alibi Arsiću, odnosno koji će posvedočiti da je optuženi u vreme izvršenja krivičnog dela bio kod svoje sestre u Vrnjačkoj Banji na slavi i da tog dana nije bio na Kosovu”, kaže advokat Vasić, naglašavajući da će ovo biti jedno od retkih suđenje u slučaju za ratne zločine na kojem će biti saslušan veliki broj svedoka odbrane koji će osporiti kredibilitet oštećenih.

Arsić, koji ima prebivalište u Nišu gde sa porodicom živi, uhapšen je kada je iz Čaglavica krenuo u Niš. Specijalno odeljenje osnovnog suda u Prištini odmah mu je odredilo jednomesečni pritvor zbog navodne bojazni od bekstva. 

Odmah po hapšenju Arsića, koji je u zatvoru u Grdovcu kod Podujeva, jednom od najbezbednijih pritvorskih jedinica  na Kosovu, reagovao je Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zahtevaju će od međunarodne zajednice na Kosovu “da pomno prate slučaj jer je to neophodno zbog jasne atmosfere političke radikalizacije u Prištini i sve otvorenijih šovinistička izjava i poteza tamošnjih političkih aktera”.

Đurić je naglasio da “na Kosmetu nema uslova za fer suđenje osobama srpske nacionalnosti, posebno kada je reč o ozbiljnim optužbama poput onih za ratne zločine”.

Izvor: Politika, Kosovo

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još