• Početna>
  • Vesti>

Đurić Prištini: Ne krećite u Vašington ako vam je cilj razgovor o nezavisnosti

Beograd, 28. novembra 2018 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric pozvao je danas EU i celu medjunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Pristinu, vrati je postovanju prava domaceg, medjunarodnohg i svih potpisanih sporazuma i zaustavi ih sa puta dalje eskalacije problema. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je danas prištinskoj strani da ne kreću u Vašington na razgovor, koji je u Beloj kući zakazan sa Beogradom za 4. septembar, ukoliko im je cilj da razgovaraju o nezavisnosti.

On je na taj način reagovao na izjavu potpredsednika vlade u Prištini Fatmira Ljimaja, koji je rekao da će se u Vašingtonu voditi razgovori o nezavisnosti Kosova.

“Citiraću ono što im je poručio predsednik Aleksandar Vučić. Ako im je cilj i namera da razgovaraju o nezavisnosti KiM bolje da ne kreću na taj put jer će se sigurno vratiti praznih kofera i neostvarenog cilja”, rekao je Đurić za TV Pink.

On je naglasio da Srbija želi “konstruktivan” razgovor o ekonomskim pitanjima, kako da se pomogne mladim ljudima, sa obe strane, koji nemaju posao, kako da se otvore administrativne linije i da se trguje bez prepreka, kako CEFTA sporazum da funkcioniše.

“O nezavisnosti sami sa sobom mogu da razgovaraju, ne treba da troše kerozin i vreme na takve razgovore”, naveo je on.

Kroz razgovor sa Prištinom, kako je naveo, Beograd se bori za očuvanje stabilnosti i mira za narod na KiM i u drugim delovima Srbije, te da su predsednik Vučić i državna delegacija uložila ogromne napore od 2012. godine.

Kroz razgovore, navodi, kupljeno je vreme za Srbiju da može ekonomski da jača, da popravlja spoljnopolitički položaj u svetu.

Upitan kako EU gleda na razgovor u Vašingtonu on je rekao da pretpostavlja da “nisu oduševljeni”

“Sutra, prekosutra očekujem da razgovaramo sa (Miroslavom) Lajčakom. Očekuje nas nastavak tehničkog dijaloga u Briselu koji ću ja predvoditi. Razgovaraćemo o ekonomskoj saradnji, temi nestalih i raseljenih lica i u Briselu”, rekao je on.

Pojašnjava da će se ti razgovori iskoristiti da se stvore uslovi da se Srbi vrate na svoja ognjišta.

“Iskoristićemo priliku da čujemo i stav EU o razgovorima u Vašingtonu. Naša pozicija je određena Rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2010. godina koja je EU odredila kao posrednika u dijaloga za statusna i politička pitanja”, zaključio je on.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još