• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Krivična prijava je kukavički napad na predsednika Vučića

Povodom krivične prijave koja je podneta protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića reagovao je direktor Kancelarije VladeRepublike Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekavši da je to kukavički napad na njega lično i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Kosovo i Metohiju, a dolazi iz redova predstavnika bivšeg režima koji je upravo učinio sve da preda Kosovo i Metohiju. Osim toga, pomenuta krivična prijava, sačinjena uz pomoć isluženih dvorskih pisaca plaćenih da peru tuđe biografije, jeste i pravni i logički nonsens, stoji u saopštenju Marka Đurića dostavljenom medijima.

“Krivična prijava je podneta zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, koji se nisu dogodili, a za krivično delo koje se takođe nije dogodilo. Grupa paranojom ili intelektualnom taštinom opijenih pojedinaca je u svojoj mašti iskonstruisala politički triler, a onda je, poverovavši da je on stvaran, podnela krivičnu prijavu za nešto što je plod njihove fikcije.

Sa istom pravnom i moralnom osnovanošću je svojevremeno inkvizicija, braneći dogmatski stav da je Zemlja ravna ploča, gonila one koji su na osnovu egzaktnih dokaza tvrdili da je loptastog oblika.Mi zaista pregovaramo sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, jer oni to faktički i de jure jesu i po međunarodnom pravu i po našim domaćim propisima, međutim u tome nema ni nagoveštaja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”, kaže Đurić u saopštenju.

“Mi sa Prištinom pregovaramo zato što je to u interesu Srbije i njenih građana, uključujući i one na Kosovu i Metohiji, ali time ne priznajemo samoproglašeno Kosovo. Kao što je Čerčil svojevremeno napisao, priznanje samo po sebi ne znači ništa bez opisa priznanja, jer nekoga možete priznati kao bakalina ili kao imperatora.Predstavnici Prištine su za nas samo predstavnici privremenih organa samouprave u našoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, i to će nadalje i biti.

Ne ulazeći dublje u pravnu analizu pomenute krivične prijave, jer ona i nije pravni dokument već politički pamflet, podsećam građane i podnosioce krivične prijave da je rezultat naše državne politike po pitanju Kosova i Metohije 18 povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, sprečavanje članstva Prištine u važnim međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Uneska, i što je najvažnije mir i stabilnost, zbog čega je Srbija dobila dragoceno vreme da osnaži svoju ekonomiju i time ojača i svoje kapacitete za odbranu državnih i nacionalnih interesa.Iza ove krivične prijave, iako su među podnosiocima i neki bivši univerzitetski profesori, stoji ili veliko nerazumevanje (jer ne verujem da je reč o neznanju), ili zla namera. Nadam se da je ovo prvo, jer nerazumevanje nije nepopravljivo”, zaključuje Marko Đurić direktor Kancelarije za KiM Vlade RS.

Izvor: RKM saopštenje

Comments

Pročitaj još