• Početna>
  • Vesti>

Sutra ističe rok za potvrđivanje prvih optužnica protiv OVK

Rok za potvrđivanje prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva Kosova ističe sutra, šest meseci od njihovog podnošenja sudu, ali još uvek nije izvesno da li će odluka sudije koji odlučuje o optužnicima biti objavljena u javnosti, kao i detalji optužnice.

Do sada nije objavljeno koja su lica obuhvaćena ovim optužnicama – ko su okrivljeni, niti je poznato za koje se zločine terete, ali su Specijalizovana veća Kosova (sud) o njihovom podnošenju obavestila javnost 24. februara, kao i o još jednoj podnetoj 24. aprila protiv Hašima Tačija, kojoj rok za potvrđivanje ističe 24. oktobra.

Sudija za prethodni postupak može optužnicu da potvrdi, da je odbaci ako smatra da nema dokaza ili da je vrati tužilaštvu na dopunu, ali nije dužan da svoju odluku saopšti javnosti.

Beogradski advokat Goran Petronijević nije ubeđen da će sud krenuti sa potvrđivanjem optužnica i pre očekuje da odlukama one budu vraćene tužilaštvu na dopunu.

Na to, kako je naveo, ukazuje i samo saslušanje optuženog Hašima Tačija koji je početkom jula išao u Hag pod “sumnjivim okolnostima”.

“Ako je optužnica predata sudu u toj fazi postupka nema mogućnosti za njegovo saslušanje, jer je ona već kod sudije na odlučivanju o potvrđivanju”, napomenuo je Petronijević.

Sa druge strane, kao što Priština opstuirše pregovore (sa Beogradom) tako želi da razvuče i ove postupke do, kako smatra, okončanja američkih predsedničkih izbora i povratka demokrata na vlast .

“Onda bi postojala mogućnost da se ukine zakon kojim je sud osnovan, jer za sada za to nemaju podršku ni specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela ni kandidata za ambasadora SAD u Berlinu Daglasa Mek Gregora”, smatra advokat.

On od ovog tužilaštva, kao ni suda ne očekuje da nešto urade, jer je kako navodi, prošlo puno vrenema od zločina na Kosovu i Metohiji, pa je samim tim i dokazivanje teže.

“Sve se svodi na to da je ovaj sud osnovan da bi radio, a ne da bi uradio”, zaključio je Petronijević.

Beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da je neozbiljno prognozirati bilo kakve odluke suda, u situaciji kad se baš ništa ne zna ni o radu tužilaštva, ni o optužnicama, niti o radu suda.

“Apsolutno se ne zna šta te optužnice sadrže, ko su osumnjičeni i zašto su išli u Hag… Sumnjam da će optužnicama biti obuhavćeno bilo šta kapitalno – kao zločinačko udruženje, jer bi se onda postavilo pitanje i odogovrnosti samog NATO-a, “, naveo je Tapušković za T a n j u g.

On smatra da bi optužnice mogle tek da se tiču pojedinačnih događaja i ubistava, poput ubistava Albanaca koji nisu bili lojalni OVK.

Podsetio je i na stalne inicijative Prištine da se taj sud ukine (odlukom kosovske skupštine koja je i donela Zakon kojim je osnovan), te smatra da je vrlo moguće da će se to u nekom trenutku dogoditi, čak i ako počnu postupci pred sudom.

Portparokla Specijalizovanih veća Kosova Angela Grip nedavno je za T a n j u g  rekla da je pravilom 88 Pravilnika o radu suda predviđeno da sudija može da naloži privremeno neobelodanjivanje dokumenta iz razloga bezbednosti ili da bi se predupredilo narušavanje postupka.

U svakom slučaju, potvrđena optužnica mora se obelodaniti najkasnije u trenutku prvog pristupanja optuženog sudu, navela je Griep.

Ukoliko optužnica bude potvrđena i obelodanjena javnosti, počinje faza prethodnog postupka u kojoj sudija priprema predmet za suđenje.

Više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK dobilo je do sada pozive za saslušanje u Hagu. Istražitelji su razgovarali sa oko 1.000 svedoka. I bivši premijer Ramuš Haradinaj saslušan je u julu prošle godine.

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, pre svega zločine OVK, podnelo je i 24. aprila Specijalizovanim većima na ispitivanje optužnicu kojom se, između ostalih, Hašim Tači i Kadri Veselji u 10 tačaka terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Rok za potvrđivanje ove optužnice ističe 24. oktobra.

Izvor: TV Most / T a n j u g

Comments

Pročitaj još