Kon: Popuštanje mera ne znači kraj epidemije

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za zaštitu od zarazne bolesti kovid19 Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna.

“Situacija može biti sigurna samo onda kada budemo znali da virusa nema u cirkulaciji i da je osetljivost ljudi znatno smanjena kolektivnim imunitetom”, rekao je Kon za TV Pink.

On je naglasio da opuštanja nema i ukazao da popuštanja mera u okviru nekih delatnosti i oblasti moraju da se odnose samo na te oblasti.

“To ne znači proglašavanje kraja epidemije”, naglasio je Kon.

On je povratak građana sa letovanja iz inostranstva, dolazak studenata i početak školske godine naveo kao izazove koji se moraju savladati kako bi se pobedila epidemija.

“Povratak roditelja sa decom iz inostranstva, koja će posle ići u škole jedan je od rizika sa kojim moramo da se nosimo. Svakome ko bude dolazio sa tih područja uručivaće se zdravstveno upozorenje”, rekao je Kon.

On je ukazao da će takozvano zdravstveno upozorenje sadržati sve informacije potrebne građanima koji su se u Srbiju vratili iz inostranstva o tome koje mere moraju da poštuju.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments