• Početna>
  • Vesti>

Advokat Hodaj: Optužnice mogu biti potvrđene, ali i bez javnog objavljivanja

Advokat Taulant Hodaj u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da iako je sutra poslednji rok Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu da objavi konačnu odluku u vezi optužnica iz februara meseca, postoji mogućnost da one budu potvrđene, ali ne i objavljene.

“Postoje izuzeci kada se ne podižu javne optužnice, iako su potvrđene, to se događa u slučajevima ako se proceni da će objavljivanje optužnica stvoriti političke nemire ili rizik od bekstva optuženog. U svakom slučaju, optužnica bi trebalo da bude javna do prvog pojavljivanja optuženog pred sudijom za prethodni postupak”, kaže Hodaj.

Kako dalje navodi, iz Specijalnog suda je 14. febraura stiglo obaveštenje da je tužilaštvo podnelo optužnicu, a sud je 24. februara odredio sudiju za prethodni postupak koji je pregledao tu optužnicu. Prema tome, Hodaj ističe da je ispoštovan vremenski rok i izvesno je da sutra stigne konačna odluka Specijalnog suda u Hagu.

“U skladu sa Zakonom i Poslovnikom o radu i dokazima, sudija za prethodni postupak ima šest meseci da potvrdi ili ne optužnicu. To u principu znači da je sutra rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice pokrenute u februaru”, smatra Hodaj.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još