• Početna>
  • Vesti>

Ramosaj veruje da će biti pronađeno rešenje za put, Albanci spremni da protestuju

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio je da veruje da će biti pronađeno rešenje i da će put Dečani-Plav biti izgrađen. Građani ove opštine upozoravaju da su spremni i na proteste ako se odustane od gradnje puta, javlja Kosovapres.

Zbog radova na putu Dečane-Plav tokom ove nedelje sukobili su se centralna i lokalna vlast. Dok je kosovski premijer Avdulah Hoti tražio da se obustave radovi u zaštićenoj manastirskoj zoni, gradonačelnik Dečana insistirao je da se radovi nastave.

Nakon sastanka, obe strane su se složile da se obustave radovi na neko vreme, a uprkos ovom prekidu, Ramosaj veruje da će se radovi na ovom putu uskoro nastaviti.

Ramosaj je za Kosovapres rekao da je u stanju da nađe rešenje prihvatljivo za sve i da će se realizacijom ovog projekta vratiti život u Dečane.

Rekao je da će 27. avgusta održati sastanak sa svim uključenim akterima i da će se sastanak održati u Dečanima, gde će biti izneta sva objašnjenja o ovom projektu, koji je podstakao reakciju svih.

“Svako ima pravo da traži zajednički put (rešenje), prihvatljivo za sve. Taoci smo mnogih sporazuma, mnogih zakona… U ovom gradu ćemo živeti zajedno i od manastira sam uvek tražio da poštuje potrebe građana opštine Dečani i takođe sam kao gradonačelnik spreman da uvažavam i štitim potrebe i interese manastira”, istakao je Ramosaj.

Uveren sam da će radovi na putu početi, dodao je on.

Da će  put biti završen, rekao je i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji ocenjuje da oko ovog puta ne bi trebalo stvarati političke i veštačke teme.

Građani ovog područja takođe su izrazili revolt zbog zabrane radova. Kažu da im je izgradnja ovog puta od vitalnog značaja, pa najavljuju i proteste ako to pitanje ne bude regulisano.

Jeton Šalja stanovnik ovog područja kaže da je put Dečani-Plav za njih važan i da bi radovi trebalo da se nastave što pre.

Takođe, on najavljuje  proteste ako se radovi na asfaltiranju ovog puta ne nastave.

“Definitivno nam je potreban put i od vitalnog je značaja za nas, mi smo stanovnici ove zemlje i mislimo da radovi treba da se nastave… Organizovaćemo proteste i šta god treba”, rekao je Šalja.

Za Meta Kajtazija prekid radova nije primeren. Kaže da izgradnja ovog puta olakšava saobraćaj.

“Nije u redu, jer je to put koji povezuje ceo region Dečana sa opštinom i svima… Olakšava kretanje sto posto”, rekao je on.

Inače, bilo je mnogo reakcija na obustavu radova na putu unutar zaštićene zone u Dečanima.

Iz Eparhije raško-prizrenske ranije su upozorili da se nastavkom gradnje puta u zaštićenoj manastirskoj zoni, i zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila, moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je ranije da je zaobilaznica rešenje za izgradnju puta Dečani-Plav i da put treba da bude u zakonskom okviru, a vrlo je jasan – da je auto-put blizu manastira neprihvatljiv i protiv zakona.

On je podsetio da je kosovska vlada pronašla rešenje za to tako što je pokrenula bočni put s druge strane brda koji bi povezao Dečane sa Plavom u Crnoj Gori i da je taj put otvorio tada premijer Kosova Hašim Tači sa gradonačelnicima Dečana i Plava u septembru 2014. godine.

“Kada se radovi nastave u zaštićenom području, to je zakonom zabranjeno i takođe su EU, OEBS, ambasadori Kvinte dali jasnu poruku da je ovaj put neprihvatljiv. U avgustu 2018. godine, neki ambasadori, dali su jasnu poruku premijeru Haradinaju i ministru infrastrukture da takav put nema zakonsku osnovu. To je razlog zašto ponavljamo da ovde rade kršeći kosovski zakon”, rekao je Janjić.

Zbog putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da će Srbija na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti “hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani”.

Izvor: Kosovo Onlajn

Foto: Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još