• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nema priznanja, ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa. Istakao je da – kad god da bude sastanka i gde god – nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

Aleksandar Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Brisleu boriti za interese Srbije.

Onima koji, kako kaže, maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao je da uvek postoji pritisak.

Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan dva.

Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor.

Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ništa ne dogovori.

“Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu ‘čeka nas ovaj užas, pa onaj užas’… Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je ‘da'”, zaključio je Vučić.

“Voleo bih da budu samo ekonomske teme, ali ne isključujem iznenađenja” 

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

“Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali, iznenađenja ne isključujem”, rekao je Vučić novinarima.

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

“Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome”, rekao je Vučić.

O kritikama 

Predsednik se tokom obraćanja osvrnuo i na kritike povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Rekao je da je interesantno da oni koji su uveli rijaliti “Veliki brat” u Srbiju u spomeniku Stefanu Nemanji vide kič i šund.

Primetio je i da nema stvari koju uradi, a da neko ne kaže da to nije dobro – bilo da je to auto-put, pruga, fabrika ili nešto drugo…

“To je protivljenje svemu novom i boljem”, kaže Vučić i podseća da nema odgovora na njegovo pitanje zašto 75 godina nismo napravili film o Jasenovcu.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još