• Početna>
  • Vesti>

Vitina: Ukradeni električni kablovi povratničkoj porodici Kostić

Nepoznati počinioci ukrali su tek postavljenu unutrašnju instalaciju za električnu energiju u kući sedmočlane familije Kostić iz sela Požaranje, pored Vitine.

Krađu je primetio i prijavio policiji vlasnik kuće Stojanče Kostić, koji je ove nedelje posetio domaćinstvo kada je došao iz Kraljeva, gde živi sa porodicom kao interno raseljeno lice već 21 godinu.

“Selo smo napustili 16. juna 1999. godine, kada su iz Požaranja otišli svi Srbi, nas tridesetak. Sada, kada smo nameravali da se vratimo i počeli sa renoviranjem kuće, već drugi put nam demoliraju objekat i čupaju električne kablove”, kaže Kostić, koji je do sukoba važio za jednog od najboljih automehaničara u Kosovskom Pomoravlju.

Kostići važe za ugledne domaćine u vitinskom kraju i raspolažu još sa sedam hektara obradive zemlje koju ne nameravaju da prodaju.

Potpredsednik opštine Klokot Saša Mirković rekao je da je za obezbeđivanje uslova za povratak interno raseljenih lica primarno odgovorna kosovska vlada.

“Centralne ustanove su bile u obavezi da obezbede uslove za povratak porodice Kostić, ali i drugih interno raseljenih lica koja nameravaju da se vrate svojim kućama, ali to je i odgovornost lokalnog albanskog stanovništva koje čini većinu u opštini Vitina”, rekao je za RTV Puls Mirković.

U selu Požaranje je do 1999. godine živelo više od 200 Srba koji su se uglavnom bavili poljoprivrednom proizvodnjom, s obzirom na to da je zemlja u tom delu Kosovskog Pomoravlja izuzetno plodna, a tradicija duga generacijama. 

U čitavoj opštini, Srbi danas žive samo u selu Binač, njih oko 150 i još nekoliko desetina Srba u samoj Vitini.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još