• Početna>
  • Vesti>

Preko 1.200 zdravstvenih radnika na KS zaraženo Kovidom-19

Ginekolog Burim Krasnići jedan je od 7 lekara koji su umrli usled infekcije koronavirusom.

Krasnići je nedavno bio na intenzivnoj nezi, ali nije uspeo da se oporavi i umro je u sredu, izveštava Koha.

Od izbijanja pandemije, preko 1.200 zdravstvenih radnika zaraženo je koronavirusom.

Samo tokom ovih 6 meseci, 485 lekara u javnim klinikama i bolnicama zarazilo se koronavirusom, od kojih je 200 ostalo aktivno.

Samo 11-oro zarazilo se izvan zdravstvenih ustanova.

Među lekarima koji se suočavaju sa ovim virusom je i direktor Klinike za hitne slučajeve Basri Lenjani, koji se već 6 dana nalazi u izolaciji sa suprugom i sinom, i koji su pozitivno testirani na virus korona.

Lenjani kaže da je zabrinut zbog velikog broja zdravstvenog osoblja koje je zaraženo virusom i poziva na pojačanu brigu o mentalnom zdravlju tokom izolacije zaraženih.

Savez sindikata zdravstva zabrinut je zbog velikog broja lekara koji su se zarazili u ovom periodu.

Predsednik fonda za bezbednost zdravstva kaže da bitku sa Covid-19 gube čak i lekari koji nisu u direktnoj vezi sa lečenjem zaraženih pacijenata.

Još više od lekara u istom periodu virusom su se zarazile medicinske sestre.

Preko 700 medicinskih sestara je pozitivno testirano na Covid-19 od početka pandemije. Visok broj zaraženih zabeležen je tokom jula, kada je 200 medicinskih sestara tokom rada u klinikama i bolnicama inficirano.

U ovom periodu među zdravstvenim osobljem inficirana su bila i 34 farmaceuta, 14 fizioterapeuta i 13 apotekarskih tehničara.

U četvrtak, u 21.00, u znak odavanja pošte svim umrlim lekarima od Covid-19, Lekarska komora Kosova pozvala je lekare da upale sveće i ugase svetla na jedan minut.

Izvor Koha/Kossev

Comments

Pročitaj još