• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj za put Dečane-Plav: Projekat će se završiti

Put koji povezuje Dečane i Plav, a koji prolazi pored manastira Visoki Dečani, biće izgrađen, kazao je lider AAK i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Tvrdi i da će put ujedno doneti „dobre stvari i za crkvu, i za džamiju, i za tekiju“.

Kosovska vlada juče je potvrdila da se privremeno obustavlja izgradnja magistralnog puta zbog kojeg su još jednom podignute tenzije između srpske i albanske strane. Njegova trasa, uprkos Zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, kojim se zabranjuje izgradnja takvih puteva, posebno ne bez saglasnosti saveta za nadgledanje primena SZZ, prolazi upravo kroz takvu zonu – pored manastira Visoki Dečani, koji je istovremeno i pod UNESCO zaštitom.

Iako je Zakon na snazi, radovi su obustavljeni tek nakon što su dečanski monasi još jednom izašli u javnost prošle nedelje i upozorili da se radovi ponovo izvode pored manastira, istovremeno alarmirajući i međunarodne institucije i predstavnike.

Odluku kosovske vlade da se radovi obustave do pronalaska rešenja koje će zadovoljiti sve uključene strane, pozdravio je i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

Ramuš Haradinaj je ipak danas u Dečanima, kako je prenela Ekonomia Online, objasnio da je put ostao nedovršen zbog „učestalih promena vlada i budžeta“, ali je i optimista da će on uskoro „biti slobodan za saobraćaj“.

Boravio je u selu Streoc u dečanskoj opštini, u kući, kako je sam saopštio potom, „heroja Ismeta Ukaja“, poginulog pripadnika UČK, porodice koja je, kako kaže, „dobar primer za oproštaj krvi porodici Zeneljaj“.

„Svrha puta je povezivanje ljudi, ali i kultura i religija“, komentarisao je, istovremeno zatraživši da se od pitanja izgradnje ovog puta ne pravi, kako javlja Ekonomia online, „politička i veštačka tema“.

Projekat će se završiti, kazao je Haradinaj, prenela je Ekonomia online.

Njegov brat Daut Haradinaj juče je takođe posle potvrde o provremenoj obustavi puta, poručio gradonačelniku Dečana: Pozvan si da radiš, put treba da se završi.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još