• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica od nestanka novinara: Istina se mora otkriti

Na mestu gde su poslednji put, pre 22 godine, viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, okupili su se novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu i poručili da se odgovorni za otmice i ubistva moraju pronaći i najstrožije kazniti.

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su na današnji dan pre 22 godine, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je kod spomenika nestalih novinara poručio da se istina o kidnapovanim i ubijenim novinarima, bez obzira na veru i naciju, mora otkriti.

“Kao što znamo, za deo perioda kada su naše kolege nestale i ubijene nadležan je Specijalni sud u Hagu. Mi od tog suda očekujemo da nam konačno daju odgovore, gde su naše kolege, i ko je odgovoran za njihove otmice i ubistva, i da te počinioce najstrožije kazni”, kazao je Ničić.

Novinarka iz Beograda i član UNS-a Jelena Petković je napomenula da je vrlo važno pokazati solidarnost i podršku porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

“Mi 22 godine ne znamo šta se desilo sa našim kolegama. Tek 2017. godine smo saznali da je EULEX otvorio i zatvorio istragu, a da zaparavo prave istrage nije bilo. Od juna 1998. do 2005. godine ubijeno je i kidnapovano 17 novinara i medijskih radnika srpskih i albanskih redakcija, i tročlana ekipa nemačkog Šterna. Ni za koga od njih istrage nisu sprovedene do kraja, da bismo mi znali ko su ubice, ko su kidnaperi, i ko su nalogodavci”, istakla je Petković.

Član Suda časti UNS-a i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović ističe da je rad Specijalističkih veća suda u Hagu “verovatno poslednja prilika da međunarodna zajednica pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih”.

“Rad Specijalističkih veća suda u Hagu je verovatno poslednja prilika da međunarodna zajednica, koja takođe snosi ogromnu odgovornost za situaciju u kojoj smo mi na današnji dan u protekle 22 godine, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih i da se dođe do epiloga tragične sudbine naših kolega. Bojim se da ako sud u Hagu ne iskoristi ovu priliku, da će međunarodna zajednica jednog dana kada ode sa ovih prostora otići crna obraza”, rekao je Avramović.

Novinar Živojin Rakočević smatra, “da ako je suditi po broju ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika, i ako se prema tome ceni sloboda ovog prostora, onda se mi nalazimo na potpunom dnu”.

“Jasno je da je naše kolege oteo, pobio i život njihovih porodica, kolega, prijatelja uništio sistem. Iza zločina, otmica, iza nesreće, nalazi se sistem koji je sada na vlasti, koji permanentno onemogućava bilo kakvu istragu. A na prvom mestu, ovo su ljudi, ovo su primeri koji bi morali biti istraženi, jer od istrage i rasvetljavanja sudbine, zavisi sudbina slobode na ovom prostoru za sve, i za Srbe i Albance”, poručio je Rakočević.

Na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić postavljena je spomen-ploča na kojoj na srpskom i albanskom piše: “Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih”.

Članovi UNS-a, kao i porodica su u maju protekle godine osmi put postavili obeležje, nakon što je ono sedam puta rušeno.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još