Vučić: Hram Svetog Save će biti nova Sveta Sofija

Predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej obišli su radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, koji bi, prema planu, trebalo da budu završeni u oktobru. Vučić je poručio da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje, kao i da je u prethodne tri godine u Hram uloženo više nego u prethodnih 60 godina. Istakao je i da očekuje ruskog predsednika Vladimira Putina na otvaranju Hrama.

Aleksandar Vučić je, tokom obilaska radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejem, primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo – ni to ne može da postigne.

Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

“Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta”, naveo je Vučić.

“Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju, ali imamo Hram Svetog Save”, dodao je Vučić.

“Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku Hrama”, rekao je Vučić i dodao da je uloženo mnogo novca u završetak radova.

Kaže da su napadali ranije i Zorana Đinđića kada je obezbedio neka sredstva za Hram, ali da je ova vlast zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca.

Vučić dodaje da mu je patrijarh rekao da je država sada mogla mnogo više da pomogne i da je veoma ponosan na tu činjenicu.

“Patrijarh mi rekao da su očekivali da dobiju sa drugih strana finansijsku pomoć, ali da je država preuzela najveći teret i ponosan sam na to”, dodao je Vučić.

“Hram važan za sve koji poštuju sebe, svoju istoriju i budućnost”

Vučić je poručio da će Hram Svetog Save biti velika stvar za sve naše ljude koji poštuju i sebe i svoju istoriju, svoju budućnost, ali poštuju i druge narode i vere.

Najavio je da će Hram biti završen pre kraja oktobra, kada će građani moći da ga vide u njegovoj fantastičnoj lepoti.

Vučić je rekao da je kroz skele imao priliku da nazre kako će da izgleda hram. Podsetio je da je prvu ideju o izgradnji Hrama izneo Srbin katolik Matija Ban.

“Više od 100 godina se borimo da uradimo naš Hram. Svi su već mislili da je to bacanje novca u bunar, ali svuda gde Srbi žive, sav pravoslavni hrišćanski svet, videće da će Hram biti završen pre kraja oktobra. On će postati jedan od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i svih koji dolaze u Beograd”, rekao je Vučić.

Naveo je da je video gornju kupolu, središnju kupolu, ali i kriptu kako su izgledali ranije, dodajući da nije mogao da sanja da će kroz skele moći da nazre kako će izgledati hram.

Preneo je da predstoje radovi na podu, kao i 20 odsto mozaika.

Vučić je ukazao da je mozaik težak za rad, jer je svaka pločica različita od druge, nema idealno ravnih, te će posebno na svetlu da se prelivaju.

To je, dodao je, poseban kvalitet, na čemu se zahvalio ruskim majstorima, ali i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i “Gaspromu” na donaciji od 10 miliona evra.

“Ti ruski prijatelji su godinama ovde radili i napravili nešto što ostaje za vjek i vjekova, za pokoljenja koja dolaze, za 1.000 godina”, istakao je Vučić.

Ovo je, naglašava, jedan od tri najveća hrama u svetu, a da nijedan od druga dva nije veći, ni onaj u Moskvi, ni onaj u Bukureštu.

Irinej: Hram Svetog Save na ponos celom hrišćanskom svetu

Hram Svetog Save biće veličanstvena svetinja na ponos srpskom narodu, ali i celom hrišćanskom svetu, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

“Hram Svetog Save, ideal sprskog naroda i naše crkve i države, da se podigne veličanstven Hram najvećoj ličnosti naše istorije, Svetom Savi. Polako privodimo kraju uređenje Hrama”, rekao je Irinej novinarima po obilasku radova.

Patrijarh je primetio da bi bez značajnog ulaganja države Hram bio građen još mnogo godina, da su istorijski događaji prekidali gradnju i uređenje Hrama, koji je, inače, počeo da se gradi 1935. godine, te dodao da se veliki hramovi u svetu grade po 150 ili 200 godina.

Zahvalio je svima koji su priložili sredstva za Hram, i državi, koja je, kaže, shvatila smisao i značaj Svetog Save za našu istoriju i smisao Hrama koji se podiže upravo na mestu gde su spaljenje njegove mošti.

“Nadam se da će biti veličanstven Hram, na ponos ne samo Srbima i Srbiji, već i šiorm hrišćanskog sveta”, rekao je Irinej.

Kako je dodao, svi koji su priložili sredstva biće ponosni, jer će, kaže, videti da ono što su žrtvovali nisu učinili uzaludno.

Naveo je da je država i najveći priložnik i dobrotvor, što je, kaže, i obaveza države, jer Sveti Sava nije samo gradio crkve i dobio autonomiju za srpsku crkvu, već je gradio i našu državu.

“Koliko je Stefan Nemanja doprineo stvaranju države, ništa manje nije Sveti Sava učinio. Nemanja je širio granice, ali je Sava dao duh i život našoj crvki. To se oseća kroz istoriju, a oseća se i danas”, rekao je patrijarh. 

“Hvala svima koji su radili i doprineli da ova svetinja bude završena, da Beograd i Srbija imaju ovako veličanstven Hram”, zaključio je patrijarh Irinej.

Mozaik u Hramu od lomljenog stakla, najveća kupola, čak 300 polijeleja

Prema ranijim najavama, centralnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save u oktobru trebalo bi da prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija je i uložila značajna sredstva u oslikavanje Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavnim hramovima, a samo još jedan hram – Pećka patrijaršija ima prikaz Vaznesenja u kupoli.

Radi se od lomljenog stakla, što će, uz posebnu svetlost, stvarati utisak da se likovi svetaca pokreću.

Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama impozantan je poduhvat, kao i što je bila i sama izgradnja objekta. Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavnoj svetinji.

U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost. Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku.

Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja koji će biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada će Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još