• Početna>
  • Vesti>

PKS: Srpska roba na Kosovu za šest meseci plasirana u vrednosti od 95 miliona evra

Firme iz centralne Srbije prodale su na tržištu Kosova za prvih šest meseci ove godine robu u vrednosti od 95,4 miliona evra, rekli su u Privrednoj komori Srbije (PKS). Dodaju da je u junu plasirano skoro duplo manje robe nego pre dve godine, kada nije bila na snazi taksa od 100 odsto.

„U toku juna ove godine plasirano je robe u vrednosti od 23,4 miliona evra, a u junu 2018, kada nije bila u primeni taksa od 100 odsto na to tržište, isporučeno je robe u vrednosti od 40,3 milona evra“, rekli su agenciji Beta u PKS.

U PKS su istakli da su privrednici uspeli da za kratko vreme obnove 58 odsto plasmana na tržištu Kosova, iz istog perioda 2018. kada takse nisu bile na snazi.

Ocenjeno je da bi taj procenat bio veći, kao i vrednost otpremljene robe, da u ovom periodu nije bilo krize izazvane pandemijom virusa korona, kao i uvođenja mere reciprociteta u periodu od 30. maja do 6. juna, kada je u potpunosti bio obustavljen plasman robe na tržište Kosova.

Sa Kosova je u prvih šest meseci ove godine u centralnu Srbiju dopremljena roba u vrednosti od 8,2 miliona evra.

Od aprila ove godine na tržište Kosova su robu plasirale 852 kompanije i preduzetnika, od čega su 245 mikro i mala preduzeća.

U 2018. godini, u kojoj su takse od 100 odsto počele da se primenjuju od 21. novembra, 1.424 firme su prodavale robu na Kosovu, dok je taj broj tokom cele 2019. godine pao na 296.

Izvoe Beta

Comments

Pročitaj još