• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: Sve se radi da se obesmisli život u Visokim Dečanima

Nakon obustave izradnje puta Dečani-Plav, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj objavio je danas da su radovi na toj trasi nastavljeni, uprkos odluci kosovske Vlade i reakcije kosovskog premijera Avdulaha Hotija da se u zaštićenoj zoni, u ovom slučaju kod manastira Visoki Dečani, obustave svi radovi. Književnik i analitičar iz Gračanice Živojin Rakočević, ocenio je da se izgradnja puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani radi u koordinaciji, a sve u cilju da se obesmisli život u ovoj pravoslavnoj svetinji.

Povodom ranije izjave kosovskog premijera Avdulaha Hotija da je u tradiciji kosovskog naroda da čuva i štiti kulturno i versko nasleđe, Rakočević je zapitao o kom narodu Kosova Hoti govori.

“Kakav narod Kosova? Prvo i osnovno pitanje je od koga je narod Kosova morao da čuva Dečane, Patrijaršiju, Devič, Gračanicu? Sigurno nije morao od Srba, čuvali su ih Albanci koji su bili plaćeni za to. To je jedina istina na koju se Hoti poziva i o kom on misli da je bio zlatni period jer su i tada kao i sada mogli da koriste silu i da tu silu nasuprot svim zakonima i pravima koje imaju te crkve zloupotrebljavaju i dovode u pitanje opstanak i preživljavanje”, rekao je za RTV Gračanica Rakočević.

Rakočević ističe da je sve ovo jedna klasična politička manipulacija, koja nastoji da se sakrije sve što je rađeno naopako proteklih 20-70 godina.

“Sve se radi da se obesmisli život u Visokim Dečanima, da taj put samo preseče dečansko imanje, da izađe na manastirsku kapiju i da uništi mir. Nije bitno da li Hoti brani a neko dozvoljava rad, bitno je da li će u situaciji ovog paradoksa biti primenjeni kosovski zakoni koji su savršeno prepisani iz EU a koje je u većini oblasti nemoguće primeniti na Kosovu, jer je dominantan etnički trenutak, dominantan je nacionalni cilj. Visoki Dečani su u ovom trenutku žrtva nacionalnog ili nacionalističkog puta između opštine Dečani i opštine Plav. To je ta besmislica u kojoj se vrtimo, ne samo ovih dana već 20 godina”, dodaje Rakočević.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još