Brnabić: U Vašingtonu prevashodno o ekonomskim temama

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da će u Vašingtonu na sastanku zakazanom za 2. septembar na dnevnom redu biti prevashodno ekonomske teme. Na pitanje kada će se znati sastav nove vlade i da li će ona biti na njenom čelu, rekla je da to pitanje nije pitanje za nju, jer o tome ne odlučuje ona, već predsednik Srbije.

Ana Brnabić je izjavila da je sastanak na koji su pozvani Beograd i Priština nastavak razgovora o ekonomskim temama koji su prekinuti.

Podsetila je da je prethodno bilo reči o ponovnom uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, ali i železničkog saobraćaja.

“To su uglavnom ekonomske teme na koje smo uvek pozivali i na čemu je predsednik Aleksandar Vučić uvek insistirao i to ne samo u razgovorima sa Prišinom, već i u okviru inicijative mini šengen. To je u interesu ne samo Srbije i njenih građana, već celog regiona”, napomenula je Brnabićeva.

Očekujemo ispravno civilizacijsko reagovanje

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da od međunarodne zajednice očekuje da će biti jasna ne samo u osudi događanja oko Visokih Dečana, već i u sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ugrožava.

“Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od Uneska, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva”, poručila je premijerka.

Brnabićeva je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet.

“Očekujem da oko toga nema razgovora i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno”, poručila je.

Rekla je da je to izuzetno teška tema za nas, jer se, nakon uništavanja, spaljivanja i rušenja manastira na teritoriji KiM 2004, koji nisu samo naša kulturna baština, već baština pod zaštitom Uneska, to nažalost i 16 godina kasnije nastavlja.

Nova vlada će biti najbolja moguća

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da pitanje o mandataru buduće vlade nije za nju, već za predsednika Republike, koji o tome odlučuje, ali je izrazila uverenje da će buduća vlada biti najbolja moguća i da će biti još jača i efikasnija od aktuelne.

Na pitanje kada će se znati sastav nove vlade i da li će ona biti na njenom čelu, Brnabić je rekla da to pitanje nije pitanje za nju, jer o tome ne odlučuje ona, već predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je to ustavna nadležnost.

Brnabićeva je istakla da su pred Srbijom izuzetno izazovni dani, po pitanju ekonomije, budući da je vidljiv pad privrede u Evropi i celom svetu, ali i politički, jer Vučića čekaju teški razgovori u vezi sa KiM, kao i evropske integracije i amandmani na Ustav koji čekaju novu skupštinu.

“Jako je važno da se ta odluka ne donosi brzopleto, što predsednik ni ne želi. Kada imate podršku građana kao predsednik Vučić, koja je iskazana na izborima, onda nije reč o tome da možete da napravite vladu za pet minuta, jer imate toliko poslanika. To je dodatna odgovornost za dalji put zemlje, za efikasnost vlade, kako će raditi vlada, u koaliciji ili ne”, rekla je Brnbićeva novinarima u Senti tokom posete fabrici “Biospringer”.

Dodala je da je u redu sve što je u ustavnim rokovima, pošto aktuelna vlada naporno radi svaki dan i Srbija ništa ne gubi.

“Doći će vlada i biće najbolja moguća, u datim okolnostima, i sigurna sam da će biti i jača i efikasnija od ove koju ja vodim”, rekla je Brnabićeva.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments