• Početna>
  • Vesti>

Advokatura i rešavanje predmeta okrivljenih u zastoju zbog epidemije

Medju institucijama koje su donekle onemogućene da potpuno i normalno funkcionišu u doba epidemije su i sudovi na Kosovu. Mnogi predmeti čekaju iako su hitni, okrivljeni su u pritvoru a mali je broj rešenih slučajeva. Iako se, kako kaže za program Radio Kosovske Mitrovice  advokat Dejan Vasić, opšte stanje razlikuje od suda do suda.

„U mitrovačkom sudu konkretno nisam imao mnogo odloženih predmeta. Uglavnom predmeti koji su bili zakazani oni su i suđeni. Medjutim u drugim delovima Kosova je situacija različita od suda do suda. Na primer u Prištinskom sudu se ništa niti radi niti zakazuje“, kaže advokat Dejan Vasić.

„To je i za mene i za ljude koje branim u posebnom odeljenju prištinskog suda, izuzetno frustrirajuće i neprijatno“, dodaje Vasić i naglašava da su jedino klijenti ti koji su u ovoj situaciji imali najviše razumevanja na svu sreću.

Najbolji primer je moj štićenik Krstić Zlatan koji treba da odgovara za krivično delo ratnog zločina, a za koga suđenje ne može da počne već punih šest meseci. On je u pritvoru, predmet je hitan ali već pola godine mi taj predmet ne možemo da privedemo kraju, kaže Vasić.

Na naše pitanje od kada traje zastoj u radu sudova, Vasić kaže da se u julu radilo na pripremnim predmetima za zločine, pa i parnični postupci su bili u proceduri međutim sada je situacija potpuno drugačija i to povezuje sa drugim talasom epidemije virusom korona i godišnjim odmorima koji se više koriste takođe zbog epidemije.

„Dobra stvar je što ja nisam imao problema sa klijentima jer su imali, bar do sada razumevanja, ali tu se  ne radi samo o postupcima na sudu nego i nekim suštinskim problemima koji njima znače .Tu ne mogu da se požalim na klijente jer su imali strpljenja , ali za nas koji smo naučili da radimo ova situacija nije nimalo prijatna. Koristimo odmore da provodimo vreme sa porodicama pa i za opuštanje ali je krajnje vreme da počne da se radi , smatra Vasić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još