• Početna>
  • Vesti>

Šta će doneti predstojeći sastanci u Vašingtonu i Briselu

Dva uzastopna sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija biće održana u septembru, jedan u Vašingtonu, drugi u Briselu, prenosi RTK.

Očekivanja od sastanaka onih koji su upućeni u politička dešavanja na Kosovu su različita .

Potpredsednica kosovske vlade Aljbuljena Baljaj-Haljimaj kazala je da bi o pitanju dijaloga trebalo voditi računa kako ne bi bilo poljuljano partnerstvo u vladajućoj koaliciji.

“Dijalog je jedna od najvećih tema u zemlji, nije da ne može doći do situacije da se odnosi poluljaju. Ova vlada će verovatno imati glavnu ulogu ili najveći posao u dijalogu. Bilo koji koalicioni partner može biti poljuljan”, rekla je ona.

Član rukovodstva Samoopredeljenja Haki Abazi kaže da je Hotijeva vlada u slabijem položaju u procesu dijaloga.

„Kakav god bio izazov u dijalogu sa Srbijom, Kosovo mora da ima institucije sa punim legitimitetom. Postavljanje koordinatora za dijalog koji nema težinu stavlja Kosovo u izuzetno slab položaj“, smatra on.

Arber Fetahu iz GLPS je skeptičan da bi iz predstojećeg sastanka moglo biti nečeg konkretnog za Kosovo.

“To će biti nastavak razgovora koji su se odvijali. Možda će na papiru biti uneto nekoliko tačaka kako bi dijalog mogao ići dalje. Vjerujem da će sljedeći sastanak biti neka vrsta sažetka onoga što je postignuto na tim prvim sastancima i nastaviće se“, navodi on.

Politički analitičar Krenar Šalja je skeptičan prema mogućem sporazumu.

“Postoji konkurencija između EU i SAD da bi se pronašlo rešenje problema između Srbije i Kosova. Međutim, čini mi se da su i SAD videle da je problem složeniji nego što se očekivalo . SAD žele da obezbede rešenja za neke probleme koji ne bi bili prepreka, barem ekonomski sporazum između Srbije i Kosova . Ne očekujem mnogo, još manje od EU, koja nema jedinstvenu spoljnu politiku”, kaže on.

Izvor: Kosovo Online, RTK2

Comments

Pročitaj još