• Početna>
  • Vesti>

Simić: Radovi u blizini manastira Dečani su vid pritiska pred nastavak dijaloga u Vašingtonu i Briselu

Kosovska Mitrovica, 7. septembra 2018 - Potpredsednik Srpske liste Igor Simic istakao je danas, povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu u vezi planirane posete Kosovu i Metohiji, da Albanci uvek, pred velike dogadjaje, prave tenzije s namerom da izazovu reakcije Srba. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Radovi na putu u blizini manastira Visoki Dečani zaustavljeni su do ponedeljka, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je to vid pritiska pred nastavak dijaloga u Vašingtonu i Briselu, te da za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu ne važi vladavina prava.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj potvrdio je da su radovi na putu Dečani-Plav u toj opštini privremeno obustavljeni na zahtev kosovskog premijera Avdulaha Hotija i da se nastavljaju u ponedeljak.

“Ilegalna gradnja u blizini manastira Dečani je suprotna i kosovskom zakonu o specijalnim zonama s jedne strane, a s druge strane to je odnos prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer svi znamo koliko je značajna SPC za opstanak našeg naroda i kao deo našeg indentiteta”, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

On je rekao da ne treba zaboraviti da je ovo jedan vid pritiska pred nastavak dijaloga i u Briselu i Vašingtonu.

“Vladavina prava o kojoj često govore predstavnici međunardne zajednice prosto ne važi kada su u pitanju SPC i prava Srba na KiM”, rekao je Simić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio na će narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Mediji na albanskom javili su juče da je Kfor stopirao radove na proširivanju puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, ali iz Kfora i manastirskog bratstva nije bilo potvrde te informacije.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još