Hoti zahteva obustavu radova u blizini Visokih Dečana

Kosovski premijer Avdulah Hoti zatražio je obustavu radova na putu Dečani-Plav koji prolazi kroz područje manastira Visoku Dečani, zakonski proglašenog zaštićenom zonom.

U saopštenju kosovske vlade navodi se Avdulah Hoti ceni vitalan značaj ovog puta za građane, ali da je na snazi zakonodavstvo koje je usvojila kosovska skupština, kao i odluka kosovskog ustavnog suda.

Dalje se navodi da poznavajući direktan uticaj tog puta na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečane, Hoti “podržava preispitivanje svih zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu za dovršetak puta koji povezuje Kosovo sa Crnom Gorom”.

Hoti “ponavlja punu posvećenost kosovske vlade i naroda da čuvaju i poštuju sakralne objekte kao zajedničku vrednost bogatog duhovnog nasleđa Kosova”, dodaje se u saopštenju.

Na Hotijev zahtev, a nakon višednevnih apela i zahteva monaha Visokih Dečana, Eparhije raško prizrenske, predsednika Srbije Aleksandra Vućiča, predsednik opštine u Dečanima Baškim Ramosaj, juče je objavio da su radovi na ovom putu obustavljeni do sutra.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još