Štrpce: Crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom do koje se može samo peške

U selu Berevce u opštini Štrpce – najjužnijoj srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, oko koje su severno opštine Uroševac i Suva Reka, na istoku Prizren, zapadu Kačanik, a na jugu Severna Makedonija, u šumi je izgrađena i osvećena mala crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom.

Do izgradnje crkve pre devet godina došlo je na inicijativu i ideju radnika Doma zdravlja Štrpce, vozača Hitne pomoći, Zorana Kotorčevića.

Do crkve se može doći samo peške i to uzanim, strmim, vijugavim putem kroz šumu, za šta je od crkve Svete Petke, koja datira iz 12. veka, a do koje se može doći automobilom, potrebno petnaestak minuta hoda.

U drvetom ograđenoj porti nalazi se, pored glavne prostorije u obliku natkrovljenog letnjikovca u kojem su ikone i mala isposnica, još jedan objekat u kojem posetioci mogu da sede, odmore i uživaju u pogledu na celo Štrpce, Šar planinu i prekrasnu prirodu tog kraja.

Glavni objekat je izgrađen oko debelog stabla bora, a i svi drugi objekti su pravljeni od prirodnog materijala – drveta i kamena koji je pronađen u blizini, pa je sve stopljeno u prirodno okruženje i deluje kao da čovek prirodu nije uopšte menjao.

Kako je za Tanjug ispričao Kotorčević, crkva je u potpunosti izgrađena od materijala koji je u blizini, jer je iznošenje bilo kakvog materijala tim putem bilo gotovo nezamislivo.

Ideju da izgradi crkvu na tom mestu, Kotorčević je dobio kada je išao na izlet na obližnji vidikovac, a priroda ga je podsetila na okruženje manastira Ostrog.

Već devet godina, 12. maja, dolazi pop da preseče kolač, a meštani se okupljaju kako bi proslavili slavu crkve.

Ne samo na dan slave, meštani i vernici, crkvu posećuju i drugim danima, pogotovu kada je lepo vreme, a najčešće je posećuju deca.

Ono što je interesantno jeste i da se po lošem vremenu, kiši i grmljavini, na tom mestu oseća mir i spokoj.

„Kada dođete ovde oseća se blagoslov, mir, tišina“, priča Kotorčević.

On već 37 godina radi u Domu zdravlja u Štrpcu, a selo u kojem je rođen napuštao je na period od četiri godine koje je proveo u Kragujevcu.

U rodni kraj se vratio 1985. godine, gde se posle nekoliko godina i oženio i dobio tri ćerke, a za vreme svih nedaća koje su zadesile Srbe na tim prostorima, nijednom nije ni pomislio da ode, kao ni njegova porodica i drugi Srbi koji žive na teritoriji opštine Štrpce.

„Ostali smo gde smo, gde da idemo, zašto da idemo. Bog nam je pomogao da ovde ostanemo i 1999. i 2004. i opstanemo i do danas. I Prizren je krenuo, ali mi smo ostali i dan danas smo tu“, kazao je Kotorčević.

Blagoslov je dobio od paroha u Štrpcu, a desilo se da osvećenje bude 12. maja, kada Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog.

Izvor Sputnjik

Comments