Bela kuća potvrdila Hotija, ali ne i Tačija kao kosovskog predstavnika na sastanku u Vašingtonu

U sredu, 2. septembra, predstavnike Beograda i Prištine u Beloj kući ugostiće američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel i Robert O’Brajen, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa. Međutim, zajedno sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kako se očekuje, neće biti predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija, javlja Koha.

Tako je barem nagovestio Grejson Vinsent iz američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vinsent, upitan da li je poziv za sastanak upućen Tačiju, spomenuo je samo Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao lidere koji će biti na sastanku.

“Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen primiće 2. septembra lidere Srbije i Kosova* sa ambasadorom Grenelom. Sjedinjene Države se raduju ovim važnim razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem. Sjedinjene Države veruju da je napredak u ekonomskoj sferi ključ za napredovanje mirovnog procesa,” rekao je Vinsent.

Koha je pitala i Predsedništvo tzv. Kosova da li će Tači biti prisutan na sastanku, ali još nije dobila odgovor.

 U međuvremenu, Tači je tokom dana pozdravio organizaciju sastanka pod posredovanjem Sjedinjenih Država, ali nije pisao o članovima kosovske delegacije.

Sličan sastanak u Vašingtonu odložen je 27. juna, nakon što je Specijalizovano tužilaštvo objavilo optužnicu protiv kosovskog predsednika.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments