Srpska Koordinacija: Ćutanje predstavlja saradnju sa zlom i zločincima

Povodom  sedamnaeste godišnjice monstruoznog ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu kod Peći, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) podseća javnost da su, u oružanom napadu  iz automatskog oružja na više desetina srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

“Ubistvo srpske dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog tog tragičnog događaja održana je i vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. Unmik je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ”kalašnjikova” na oko pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca. Policija Unmika je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i stotinak kuća, bez konkretnih rezultata. Ubice dece, i pored nagrade od milion evra i obećanja ondašnjeg šefa UNMIK-a da će ‘prevrnuti svaki kamen da ih nađu’, do danas nisu poznate”, navodi se u saopštenju.

Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da ni danas, 17 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin a da je tužilac EULEKS-a, još 2010. godine, obustavio istragu, ”zbog nedostatka dokaza”.

“Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima, pristajanje na odsustvo elementarne vladavine prava i pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego saradnju sa zlom i zločincima. Srpska koordinacija, se sa takvom praksom neće pomiriti i ovim tragičnim povodom javno poziva međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi. To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje predhodi svakom drugom”.

Srpska koordinacija ističe da se bilo kakva ”normalizacija odnosa” između Srba i Albanaca, ne može graditi bez suočavanja sa prošlošću, na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

Izvor RKM saopštenje

Comments