• Početna>
  • Vesti>

Još odzvanjaju jauci srpske dece na „krvavoj Bistrici“

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Milojević podsetio je na godišnjicu od nezapamćenog zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, kada je rafalnom paljbom pucano na decu koja su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovanović (19), a teško ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

„Odakle „hrabrosti“ pucati na 50 golobradih dečaka i devojčica, nevine dece koja nikog nisu ugrožavala, samo su htela da žive i budu slobodna kao i njihovi vršnjaci u drugim delovima zemaljske kugle. Da li su krivi zato što nose srpsko ime i prezime? Ko je odgovoran za ovaj gnusni zločin i zašto su zločinci na slobodi?”

„Rafali koji su kosili srpsku decu pre 17.godina na „krvavoj Bistrici“, bili su rafali namenjeni uništavanju svakog traga srpskog postojanja i opstajanja srpske zajednice na Kosovu. Jauci srpske dece, srpskih majki i danas odzvanjaju i lede krv u venama svakog čoveka“.

„Saosećamo se sa porodicama, koje su žrtve jednog od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999.godine i dolaska međunarodne zajednice na Kosovu, koju ovom prilikom pozivam da ne bude nema, čuje bol i patnju porodica, obnove istragu i kazne vinovnike zločina, opravdaju mandat i ispune dato obećanje tadašnjeg komesara policije UNMIK, „da će prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašli ubice dece“.

“Svaka nevina žrtva ne poznaje veru ni naciju I sve jednako vapiju za pravdom, koja je preduslov za nastavak zajedničkog života na Kosovu”, dodao je Milojević.

Milojević je podsetio i na zločine nad srpskim žeteocima u Starom Gracku, kada je ubijeno 14 ljudi, od kojih je najmlađi imao 17.godina, napad na autobus „Niš ekspres“ u selu Livadice kod Podujeva kada je ubijeno 12 Srba, pogrom 17.marta 2004.godine i sve ostale nekažnjene zločine nad nevinim ljudima.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još