• Početna>
  • Vesti>

OEBS upozorava kosovsku vladu i skupštinu na štetnost Zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK

Misija OEBS-a na Kosovu pozvala je večeras kosovsku vladu i skupštinu da ponovo razmotre odredbe Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK koji bi potkopali slobodu izražavanja.

OEBS je saopštio da od 1999. godine podržava slobodu govora i slobodu izražavanja na Kosovu, u bliskom partnerstvu sa institucijama i medijima na Kosovu i da u tom kontekstu posebno skreću pažnju na član 5 ovog nacrta zakona, kojim bi se podrivala sloboda izražavanja i pravo pojedinaca da iskažu svoja lična uverenja i političke stavove.

“Delimo zabrinutost koje su izrazili ambasada SAD, Kancelarija EU i drugi prijatelji Kosova uključujući nemačku i švajcarsku ambasadu koje su se oglasile povodom zakona”, poručuju iz OEBS-a na Kosovu.

Ističu da Kosovo ima napredni pravni okvir u skladu sa evropskim standardima koji štite slobodu izražavanja i druga teško osvojena prava i slobode.

“Međutim, kada bi ove zaštite bile odobrene samo popularnim idejama, one ne bi bile nužne. Demokratija zahteva toleranciju neslaganja i poštovanje neslaganja, čak i po pitanjima od osnovnog istorijskog značaja”, poručuju iz OEBS-a.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK koji je izazvao dugu raspravu nije pre nekoliko dana stavljen na glasanje, jer nije bilo dovoljno poslanika u skupštinskoj sali.

U toku rasprave poslanici Demokratskog saveza Kosova imali su primedbe na taj Nacrt i naveli da bi moralo da se unesu neke izmene jer se njime ugrožavaju sloboda mišljenja i govora.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još