Kosovu preti nestašica medicinskog kiseonika

Pandemija je enormno povećala potrošnju kiseonika u bolnicama. Klinička i univerzitetska bolnička služba Kosova potpisala je u maju sa kompanijom za snabdevanje kiseonikom dvogodišnji ugovor vredan million evra, piše Koha.

Iako je većina operacija otkazana, zbog pandemije, preko 60 odsto količina utrošeno je u roku od tri meseca od stupanja na snagu ovog ugovora.

Ako se ovaj tempo nastavi količine obezbeđene po ovom ugovoru utrošiće se u oktobru. 

Ugovorm je bilo planirano snabdevanje kiseonikom svih javnih bolnica za naredne dve godine, piše Koha.

Ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je da su oni snabdeveni kiseonikom, ali razmatraju se i  druge mogućnosti za  snabdevanje.

Bolnička služba, iako ima aktivan ugovor, sklopila je još jedan ugovor sa drugom kompanijom.

“Rukovodstvo Kliničke i univerzitetsko bolničke službe Kosova preduzelo je mere kako bi poboljšalo snabdevanje kiseonikom i u tu svrhu je zaključen drugi ugovor za snabdevanje kiseonikom. 27 koncentratora kiseonika je distribuirano u klinikama Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, uskoro se očekuje još 211 koji će biti distribuirani u klinikama i opštim bolnicama, kao donacija SZO”, navodi se u odgovoru Kancelarije za informisanje bolničke službe Kosova.

Ova institucija je pisanim odgovorom potvrdila da je formirana komisija za kontrolu potrošnje kiseonika.

Kako javlja Koha, u kosovskim bolnicama, ne postoje rezerve medicinskog kiseonika. Prema izvorima, ekonomski operater svakodnevno donosi potrebnu količinu iz Makedonije.

U ovoj instituciji su priznali da trenutno ne postoji mogućnost stvaranja rezervi.

“U vreme pandemije ne postoji mogućnost stvaranja rezervi, jer su potrebe za kiseonikom mnogo puta veće. Do vremena pandemije troškovi su bili niži, a sada su se troškovi enormno povećali”, saopšteno je iz Kancelarije za informiranje Kliničke i univerzitetsko bolničke službe Kosova.

Na Kosovu, prema registru Kosovske agencije za medicinske proizvode, samo dve kompanije imaju dozvolu za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Zbog velikih potreba, nekim regionalnim bolnicama i domovima zdravlja isporučeni su koncentratori kako bi za svoje potrebe proizveli kiseonik u malim količinama.

Izvor: Koha ditore,Kosovo Online

Comments