Kosovsko Pomoravlje: Akcija dobrovoljnog davanja krvi uprkos koroni

I pored pandemije koronavirusa, tradicija dobrovoljnog davalaštva krvi nastavlja se u Kosovskom Pomoravlju. Zdravstveni centra Gnjilane i opština Ranilug i ove godine su organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akciji koja  je realizovana u zgradi opštine u Velikom Ropotovu u prepodnevnim časovima odazvalo se 15-tak građana. Primenjene su sve preventivne mere zaštite od širenja koronavirusa.

„I sam se jednom našao u situaciji kada mi je bila potrebna krv dobrovoljnih davalaca. Život mi je bio ugrožen i dosta ljudi je tada dalo krv za mene. To je jedan od mojih motiva, ali smatram da je to i društveno odgovorno ponašanje u današnje vreme koje je potrebno svima nama“, kaže za Puls potpredsednik opštine Ranilug  Davor Petković, 

Zdravstvenom centru Gnjilane potebna je krv svih grupa, jer su potrebe za medicinsko zbrinjavanje stanovništva u Kosovskom Pomoravlju ove godine, zbog korone,  veće nego inače, kaže glavni tehničar ove ustanove Sreten Trajković i  ističe da i drugi zanteresovani građani mogu da se pridruže akciji i daju krv.

„Svi oni koji žele da pomognu i imaju volju da daju krv, mogu da to učine svakog dana od osam do 15 časova u Sluižbi za transfuziju u bolnici u Pasjanu“, kaže Trajković.

Zdravstveni centar Gnjilane pruža medicinsku pomoć za više od35 hiljada Srba koji žive u Kosovskom Pomoravlju, ali i za sve veći broj pacijenata iz romske, albanske i drugih nacionalnosti. 

Izvor: RTV Puls

Comments