Kfor: Nastavićemo da patroliramo, bezbednost za sve građane na KiM

Komandant Regionalne komande KFOR-a, koju predvodi NATO pukovnik Erik Rajli razgovarao je juče sa gradonačelnikom opštine Kamenica Ćendronom Kastratijem.

Pukovnik Rajli je još jednom potvrdio posvećenost KFOR-a da nastavi sa jačanjem svojih trajnih i nepristrasnih napora kako bi se osiguralo da lokalna situacija bude od koristi svim građanima koji žive u opštini.

Vojnici KFOR-a nastaviće redovno patroliranje u čitavoj oblasti, u uskoj saradnji sa kosovskom policijom i drugim bezbednosnim organizacijama, kaže se u saopštenju KFOR-a.

Takođe se razgovaralo o uticaju pandemije kovida 19 na zajednice u Kamenici, jer, kako kažu u KFOR-u, oni podržavaju institucije na KiM na svim nivoima u odgovoru na ovu vanrednu situaciju.

Sastanak je bio deo redovnih kontakata koji se održavaju između osoblja KFOR-a i lokalnih vlasti na Kosovu.

Komandant KFOR-a, general-major Mikele Risi, koji je bio u redovnom kontaktu sa raznim zvaničnicima iz različitih kosovskih institucija, potvrdio je posvecenost misije predvođene NATO-om da i dalje nepristrasno doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na toj teritoriji, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 god.

“Od 1999. godine, KFOR je u vršenju svoje misije podržavao razvoj stabilnog i mirnog Kosova i nastaviće da jača dugogodišnje partnerstvo sa lokalnim institucijama i bezbednosnim organizacijama i međunarodnom zajednicom”, izjavio je general-major Risi.

Komandant KFOR-a takođe je naglasio da podržavaju lokalni odgovor na krizu koronavirusa olakšavajuci isporuku kritične pomoci od NATO saveznika i partnera i donaciju lične zaštitne opreme za nekoliko opština i lokalnih zajednica, zdravstvenih ustanova i jedinicama kosovske policije.

Osim toga, naglasio je da je “saradnja između KFOR-a i kosovske policije i drugih bezbednosnih institucija veoma efikasna i svakodnevno raste kroz konsolidovane mehanizme zajedničke koordinacije na različitim operativnim nivoima. Cilj je da se dalje ojača zaštita, bezbednost i sloboda kretanja svih zajednica na Kosovu koje KFOR želi da uveri u korist lokalne bezbednosti i regionalne stabilnosti”.

Izvor B92

Comments