• Početna>
  • Vesti>

Demokratska partija ne odustaje od zakona koji “obavezuje građane Kosova da štite vrednosti OVK”

Uprkos međunarodnim pritiscima i međustranačkom neslaganju, Demokratska partrija Kosova nije odustala od nacrta zakona o vrednostima rata bivše Oslobodilačke vojske Kosova, pa će sutra u kosovskoj skupštini biti nastavljena rasprava koja je prekinuta prošle sedmice.

Ton otvorenoj raspravi o nacrtu kojim se “svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti i štiti imidž OVK”, dali su poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK), izrazivši neslaganje sa ponuđenim tekstom predloga zakona, tvrdeći da neki članovi ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje.

U DSK ističu da se prema ponuđenom tekstu može smatrati da se zakon meša u slobodu izražavanja i razmišljanja na Kosovu, te zahtevaju promene nacrta zakona, jer su na ivici ustavnosti.

Sporan za DSK je član kojim se propusuje “obaveza građana da štite vrednosti OVK” zato što ostavlja prostor za različite interpretacije.

Iz Saveza poručuju da sa velikom zabrinutošcću, pažnjom i posvećenošcću prihvataju izjave predstavnika Evropske unije i američkog ambasadora, koji između ostalog kažu da “zakon kriminalizuje slobodu izražavanja i zastrašuje građane”.

“Stoga smo kao parlamentarna grupa posvećeni preoblikovanju nekih članova i pažljivo ih tretiramo. Iznad svega, očuvanje demokratije i sloboda izražavanja ostaju prioritet”, dodaju u DSK.

Zabrinute i međunarodne diplomate u Prištini

U nacrtu zakona, koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova.

Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK-a, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

Ističe se da je “svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona biće krivično gonjen.

Ovi članovi nacrta zakona zabrinjavaju i medđnarodne diplomate u Prištini, pa je predsednik veterana OVK Hisni Gucati razgovarao sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i preneo mu da su otvoreni za izmene ponuđenog predloga.

Gucati kaže da je američki predstavnik ukazao na dva člana koja se tiču obaveze zvaničnika i građana na poštovanje i zaštitu vrednosti OVK, kao i kažnjavanje ukoliko se odredbe zakona budu kršile.

Delovima nacrta zakona protivi se i pokret “Samoopredeljenje”, tako da šef poslaničkog kluba te stranke Redžep Seljimi kaže da u predlogu “postoji skriveni trik”.

On smatra da ni Demokratska partija (DPK) ni bilo ko drugi ne bi trebalo da koristi OVK za političke programe, posebno imajucći u vidu da je vecćina poslanika te stranke glasala za osnivanje Specijalnog suda.

Nastavak rasprave u četvrtak 

Poslanik DPK Gazmend Bitići očekuje nastavak rasprava o nacrtu zakona o vrednosti borbe OVK i kaže da njegova stranka pozdravlja promene koje su tražile sve političke stranke, ali tek nakon što nacrt zakona prođe na prvom čitanju.

“Verujem da cće Skupština održati sednicu u četvrtak. Stalno smo govorili da smo otvoreni za neophodne promene, ali promene se mogu izvršiti tek tokom drugog čitanja. Dakle, prvo čitanje mora biti usvojeno, a zatim možemo da uložimo potrebne amandmane “, rekao je Bitići.

Uprkos izraženim kritikama, iz DSK najavljuju da će u prvom čitanju glasati za ovu inicijativu.

Poslanica DSK Valentina Bunjaku rekla je da ta stranka podržava nacrt zakona, a primedbe koje imaju uklopiće između dva čitanja.

“Ako naše primdbe ne budu uključene, necćemo ga podržati u drugom čitanju “, rekla je Bunjaku.

Nastavak rasprave zakazan je za sutra u 10 časova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još