• Početna>
  • Vesti>

Od danas na Kosovu testovi na Kovid-19 i u privatnim laboratorijama, cene od 20 do 50 evra

Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na Kovid -19.

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je ranije da su licence dobile 33 laboratorije za Kovid-19, koje će pružati usluge seroloških ispitivanja, dok su samo dve laboratorije licencirane za PCR testiranje, piše Koha.

Prema vladinoj uredbi, cena serološkog testa, ne sme biti veća od 20 evra, dok će za PCR testove biti potrebno izdvojiti i do 50 evra.

Do sada se na Kosovu testiranje na Kovid-19 sprovodilo samo u laboratoriji Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini, dok su od 17. jula serološka ispitivanja počela da se vrše i u sektoru primarnog zdravstvenog sistema, odnosno u Centrima porodične medicine koji su u nadležnosti Opštine Priština.

Serološki testovi su oni na osnovu kojih se može utvrditi da li je osoba imala korona virus i radi se putem uzoraka krvi. 

Sa druge strane, PCR (Polymerise chain reaction) test određuje da li je virus aktivan u organizmu, a vrši se analizom briseva iz nosa i grla.

Prema najnovijim podacima, od početka epidemije, na Kosovu je testirano 40.646 sumnjivih uzoraka, gde je prisustvo virusa potvrđeno kod 10.247 osoba.

Trenutno se u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u Prištini dnevno sprovede od 400 do 500 testiranja.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će do kraja ove godine da uradi 100 hiljada viroloških testiranja i da udvostruči broj seroloških analiza, kako bi se videla stopa stečenog imuniteta stanovništva, naročito u populaciji kod koje nikada nije dijagnostifikovan korona virus.

Izvor Koha/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još